UUR U :: 4. Zwarte oktober (Florent Calvez, Fred Duval, Jean-Pierre Pecau)

Elk deel van de reeks Uur U slaagde er met glans in om het niveau van het vorige te evenaren. Deel 4 vormt een sluitstuk en ook deze keer blijft het concept zorgen voor een sterk verhaal.

Terwijl de vorige drie delen steeds terug in de tijd gingen, van de maanlanding naar de Koude Oorlog en vervolgens naar de Eerste Wereldoorlog, is deel 4 een echt vervolg op deel 3. Dat merk je al aan de titels Rode september en Zwarte oktober. Ook deze keer wordt het verloop van de geschiedenis ergens veranderd, waardoor er een echt vlindereffect ontstaat en de moderne geschiedenis een heel ander gezicht krijgt. Deel 3 begon bij de Slag aan de Marne in september 1914. Deze keer winnen de Duitsers dankzij een invasieplan van Schlieffen. De keizer tekent daarop een verdrag dat door Clemenceau, de Tijger, afgewezen wordt. Clemenceau vlucht vervolgens naar Algiers, waar hij het verzet probeert te leiden.

Zijn strijd dreigt echter helemaal hopeloos te worden als Nicolaas II, de Russische tsaar, in 1917 vredesgesprekken aanknoopt met de Duitse keizer Wilhelm II. Voor Clemenceau is de enige manier om dit te verhinderen de dood van Nicolaas. Hij draagt daarom commissaris Blondin op om in Frankrijk een beruchte anarchist, Jules Bonnot, te bevrijden en samen met hem de tsaar uit de weg te ruimen om een revolutie te ontketenen. De Duitsers krijgen echter weet van dit plan en zetten de achtervolging in.

Deel 4 start in Sint-Petersburg in oktober 1917 waar een aantal revolutionairen een aanslag uitvoert op een goudtransport. De bedoeling was om dit zonder al te veel bloedvergieten te doen maar Koba (Stalin) maakt er een echt slagveld van. Bonnot en Blondin die mee achter deze aanslag zaten, nemen afstand van dit bloedvergieten. Maar toch besluiten ze om door te gaan met het plan om Nicolaas II te vermoorden. Het wordt een pingpongspel tussen de drie leiders Lenin, Stalin en Trotski aan de ene kant en het plan van Clemenceau aan de andere kant. Alles leidt in elk geval naar een meer dan explosief einde op het Rode Plein.

Het moet gezegd worden dat dit tweeluik wel het moeilijkste is uit de reeks. Voor amateur-historici is het een vermakelijk tussendoortje omdat je eigen kennis op de helling gezet wordt. Voor de modale lezer is het verrassingseffect heel wat minder.
Het lijkt alsof er een cyclus wordt afgesloten. De vier delen worden trouwens nu ook in een box aangeboden door Sylvester. Maar toch worden er op de achterflap al 2 nieuwe delen aangekondigd. In het eerstvolgende deel zal John F. Kennedy een voorname rol spelen.

Dat Duval en Pécau hun research doen en er dan ook een interessant verhaal mee kunnen maken, hebben ze intussen al driemaal bewezen. Het tekenwerk van Calvez blijkt ook een uitstekende keuze te zijn om hun gedachtegoed kleur te geven. Dit deel was echter net iets te ingewikkeld. Deel 5 lijkt iets toegankelijker te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + 12 =