Sigmund :: eenentwintigste sessie (Peter De Wit)

Het leek alsof de chagrijnige fut wat uit onze favoriete psychotherapeut was gehaald. Zijn uitgebreide cameo in Het lege nest liet immers een heel andere Sigmund zien. Maar dat was verkeerd gedacht.He’s back… en hoe!

Niemand had durven denken dat deze eenogige sociopaat het zo lang zou uitzingen. En kijk: de eenentwintigste sessie is een feit. Anders dan in de vorige twintig sessies, is dit deel veel sterker gelinkt aan de actualiteit. Vooral de besparingen in de Nederlandse gezondheidszorg moeten het ontgelden. Maar De Wit verpakt het zo dat het ook voor zijn Vlaamse lezers te verteren is. Hij verschijnt intussen trouwens ook in een aantal Vlaamse dagbladen. Een hele prestatie als je bedenkt dat de strip in het begin uit Het Laatste Nieuws werd geschrapt wegens ‘te cynisch’.

We zien weer enkele oude bekenden de revue passeren. De Burka-babes blijven, ondanks het beperkte aanbod, toch grappig en verrassend en ook vaste patiënt Balthus blijft de venijnige oneliners van Sigmund nog steeds ondergaan. Daarnaast zien we enkele nieuwigheden opduiken: Sigmundklaas en Therapiet geven therapie op rijm en levenseindekliniek ‘Happy End’ wordt een doorverwijsstation zonder weerga.

Ook nu is Sigmunds leven een aaneenschakeling van blauwtjes lopen bij het vrouwelijk geslacht en het analyseren, kleineren en visiteren van zijn patiënten. Wat ook opvalt, is de manier waarop De Wits tekenstijl steeds meer op die van boezemvriend Hanco Kolk begint te lijken. Beiden werken dan ook al bijna vijfentwintig jaar samen en zijn verantwoordelijk voor S1ngles, waarvoor De Wit het scenario voor zijn rekening neemt. Net als in S1ngles heb je ook hier de ene keer te maken met een rode draad tussen de stroken, dan weer wisselen de grappen elkaar in ijltempo op. Meer en meer krijg je ook een cartoon van een plaatje gepresenteerd. Het is in elk geval duidelijk dat de gags staan of vallen met de tekst, wat ook meteen de sterkste kant van De Wit is.

Intussen merken we op dat Sigmund de modale strip overstijgt. Je kan Sigmund in het Latijn lezen, hij verscheen al in luciferdoosjesformaat en je kan op de website een test doen die uitzoekt of Sigmund voor jou wel de geschikte therapeut is. Op televisie verschenen onlangs ook al een aantal Sigmundfilmpjes die ook blijken te werken.

Het moet gezegd worden: Sigmund blijft fijn leesvoer om bijvoorbeeld met een brede grijns in slaap te vallen na een lange werkdag. Lachen met miserie, hier kan het zonder je er schuldig om te voelen. Schrijf ons maar al in voor een tweeëntwintigste sessie met of zonder medicatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vijf =