De Vampier van Benares (Bess)

Georges Bess is terug. Na de stopzetting van Pema Ling is er nu De vampier van Benares. Het is opnieuw op en top een Bess.

Georges Bess is en blijft toch een van die vreemde vogels in de stripwereld. Hij maakt al jaren strips en weigert daarbij veel toegevingen te doen. Het merendeel van zijn verhalen zijn redelijk vergelijkbaar, door de steeds weerkerende fascinatie voor Azië en de geloofsculturen daar. Hij heeft op die manier een aanzienlijke aanhang verworven van hondstrouwe liefhebbers die zijn Oosterse saga’s steeds blijven volgen. Met De nachtbeesten begint hij aan een nieuwe trilogie, op basis van een waargebeurd verhaal.

Mircea Sparot gaat op onderzoek naar de waarheid achter de zogenaamde Vampier van Benares. Zijn schoonvader Deepak was op zoek naar de waarheid achter de tientallen moorden van deze vermeende psychopaat, in de buurt van de Indische stad Benares. Mircea krijgt van Deepak een oproep om zijn onderzoek voort te zetten, waarna hij mysterieus verdwijnt. Mircea dompelt zich onder in de wereld van Benares en de aanknopingspunten die Deepak al gevonden had. De politie had de vampier gevat, maar gaandeweg ontdekt Mircea dat er meer achter die ‘vampier’ schuilt dan eerst gedacht. Door een mysterieuze proloog blijft het bovendien onduidelijk wat de exacte rol van de gevangengenomen vampier dan ook werkelijk zal zijn.

De Fransman Bess werkte vanaf 1985 samen met Alejandro Jodorowsky aan De blanke lama en tussendoor aan het tweeluik Hannibal vijf. In 1993 verscheen het laatste deel van De blanke lama, waarna Bess en Jodorowsky aan Juan Solo begonnen. Vanaf 2005 begon Bess solo aan Pema Ling voor uitgeverij Dupuis. Na het vierde deel werd deze reeks stopgezet door de uitgeverij. In afwachting van een nieuwe uitgeverij, begint hij nu aan De vampier van Benares. Bess baseert zich op verhalen van de echte Mircea Sparot, over deze vampierfiguur.

Zoals altijd vermengen fantasie en geschiedenis zich. Hoewel het uitgangspunt van deze reeks een vermeend waargebeurd feit is, introduceert de auteur gaandeweg ook verzonnen elementen en blijkt de oorzaak van alle moorden vanuit een meer bovennatuurlijke hoek te komen. Opnieuw grossiert Bess in donkere pagina’s, met veel bruine en rode tinten.

Als verteller scheert Bess opnieuw hoge toppen. Anderzijds zal hij met een album als dit niet echt veel nieuwe fans trekken. Vampieren zijn momenteel wel een hot item bij jongeren, dus daar zitten misschien mogelijkheden. In De nachtbeesten worden in elk geval voldoende verhaallijnen gelanceerd om het spannend te maken voor de twee komende delen, die al uitgebreid op de achterflap aangekondigd worden. Dit eerste deel maakt ons in elk geval benieuwd naar meer. Het vervolg verschijnt in de loop van november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + 12 =