Sprakeloos (Small)

Met Sprakeloos verschijnt nu een van de meest opvallende graphic novels van de laatste jaren in vertaling. Voor David Small is het zijn eerste stripverhaal. Sprakeloos grijpt je naar de keel.

De bekende Amerikaanse illustrator en schrijver van kinderboeken, David Small wilde al langer zijn moeilijke jeugd verwerken in een verhaal. Hij gebruikte daarvoor het medium van het stripverhaal, wat voor hem lang geen evidente keuze was. Het bleek echter al snel dat zijn tekeningen ook in stripvorm perfect tot hun recht komen. Small beheerst ook schijnbaar moeiteloos het vertelritme van een stripverhaal en hij slaagt erin om zijn pagina’s heel gevarieerd, maar steeds leesbaar te combineren. Tekst laat hij veelal achterwege, maar met zijn expressieve beelden vangt hij die afwezigheid moeiteloos op.

David groeit op in een kil milieu met een afwezige moeder en vader die beiden niet overweg kunnen met de aanwezigheid van een kind in hun gezin. Wanneer bij David een gezwel vastgesteld wordt, reageren de ouders bijzonder ongepast, zodat de effectieve operatieve ingrepen pas veel te laat plaats vinden. Tegelijk krijgt David nooit te horen dat hij eigenlijk voor kanker behandeld werd. Door de ingrepen verliest hij zijn spraakvermogen, wat de rest van zijn jeugd tekent. Alle moeilijkheden drijven de gezinsleden alleen maar verder uit elkaar. Stilaan groeit bij David het besef dat hij zijn heil in de kunst te zoeken heeft. Hij ontdekt zijn grafisch talent en verlaat zijn ouders. Volledig compromisloos en zonder moraliseringen vertelt de auteur zijn persoonlijke verhaal. Hij maakt daarbij gebruik van diverse tekenstijlen die hij schijnbaar moeiteloos afwisselt.

Sprakeloos stapelde de lofprijzingen wereldwijd op. Het gemak waarmee hij op 65-jarige leeftijd schijnbaar de overgang maakt van illustrator naar stripauteur, maakte veel indruk bij pers en publiek. Als auteur van kinderboeken schreef en illustreerde hij al zeven boeken, en daarnaast illustreerde hij ook tal van boeken van andere auteurs, zoals Sarah Stewart of Kathi Appelt. In deze grafische biografie bereikt hij een volwassen publiek op een zeer voldragen manier. Met Sprakeloos voegt David Small een hoogstaande graphic novel toe aan zijn omvangrijke oeuvre. Hij steekt er menig ervaren stripmaker in een keer mee voorbij en degradeert hen tot sympathieke amateurs.

De literaire uitgeverij Lebowski heeft Sprakeloos terecht opgemerkt en als eerste strip in haar catalogus opgenomen. Met deze hoge kwaliteit is alleszins een goede toon gezet. Nu het dochterlabel De Vliegende Hollander op een lager pitje zal opereren, kan Lebowski zelf hopelijk enkele kwalitatieve titels opvissen en behoeden voor een onvertaalde toekomst.

Sprakeloos is een indrukwekkend meesterstuk van een getalenteerd verteller en illustrator en verdient een zo groot mogelijk publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − dertien =