Verzwelg me! (Powell)

Sherpa grossiert in nieuw talent. Verzwelg me! is een indrukwekkende graphic novel over opgroeien met schizofrenie. Auteur Nate Powell is een grote ontdekking.

Perry en Ruth zijn broer en zus. Ze zijn erg aan elkaar gehecht en groeien op in een kleinere Amerikaanse stad. Perry hoort de stem van een tovenaarspop in zijn hoofd. Door therapie en medicatie lukt het hem vrij goed om de stemmen onder controle te houden. Als puber ontdekt hij zo zijn talent voor tekenen. Ruth heeft dan weer een bijzondere fascinatie voor insecten. In haar kamer verzamelt ze die in glazen bokalen, op sterk water. Ze loopt stage in het natuurhistorisch museum, waar ze zelfs een opgezette reuzenkikker ontvreemdt om toe te voegen aan haar kamercollectie. Voor Ruth is het heel wat moeilijker om zich in te voegen in het dagelijkse leven van de mensen om haar heen.

Nate Powell beschrijft vanuit hun standpunt hoe het is om met een schizofrenie op te groeien in een voorstad in de Verenigde Staten. Hij neemt voldoende tijd om zijn personages de diepgang te geven die ze nodig hebben. Hij slaagt er in om op een heel empathische manier de lezer te laten kennismaken met de moeilijkheden die met schizofrenie gepaard gaan. Powel portretteert zijn personages niet als freaks, maar hij zoekt naar inleving en herkenning bij de lezer. Met Verzwelg me! won de auteur al een Eisner Award en werd hij genomineerd voor de prestigieuze LA Times Book Award.

Zijn verteltalent combineert Powell met een trefzekere, realistische tekenstijl die tegelijk ook bijzonder zwierig is en voldoende ruimte laat voor experimenten met de bladspiegel. Het recente Bijgedachten van Niklas Asker komt het dichtst in de buurt van de grafische sfeer in Verzwelg me!, maar dat album miste dan nog de persoonlijkheid die Powell in deze graphic novel op elke pagina tentoonspreidt. Ook in zijn vorige werk toonde hij dit talent al. Voor Verzwelg me! verscheen dit enkel bij kleinere uitgeverijen in de vorm van mini-comics. Niet toevallig combineerde Powell het maken van stripverhalen tot 2009 met het werken in een centrum voor ouderen met een ontwikkelingsstoornis.

Het afgelopen jaar heeft het kleine Sherpa met verschillende uitgaven bescheiden successen binnengehaald. Met Blauwe Pillen van Frederik Peeters werd dit succes zowel bij pers als publiek behaald. Wat ons betreft mag dat ook met Verzwelg me! gebeuren. Ook hier combineert de auteur een maatschappelijk relevant thema met innemende personages en een levendige verhaallijn. Momenteel werkt Nate Powell aan verschillende nieuwe graphic novels die in 2011 (Any Empire) en 2012 (The Silence of Our Friends) zullen verschijnen. Sherpa weet wat gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 − 3 =