Mark Kozelek :: 11 februari 2011, Vooruit

Veel treedt hij niet op in de Benelux, die Mark Kozelek, beter bekend als frontman van Red House Painters en Sun Kil Moon. Zijn concert in de balzaal van de Gentse Vooruit kon dan ook op een vrij grote bijval rekenen en luisteraars kwamen van heinde en ver afgezakt om de melancholicus live aan het werk te zien.

Hoewel hij onder zijn eigen naam totnogtoe maar een plaat uitbracht (What’s Next To The Moon uit 2001, volledig bestaande uit haast onherkenbare AC/DC covers) zijn ook zijn optredens steevast gewoon onder eigen naam. Aangezien zowel Red House Painters en Sun Kil Moon echter in grote mate kunnen worden gezien als soloprojecten met gastmuzikanten in een secundaire rol, kan de man het zich veroorloven om onder eigen naam op te treden, en dat met niet meer dan een klassieke gitaar en zijn typerende stem.

Dat songs daarbij soms ingekort worden of een totaal ander arrangement toebedeeld krijgen, spreekt dan ook voor zich. Maar Kozelek heeft ook de gewoonte om zijn songs op een open wijze te benaderen en ze vooral muzikaal telkens weer in een ander jasje te steken. Hoe ouder de nummers, hoe meer verschillend ze vaak zijn in live context. Toch verstaat hij ook de kunst om de essentie van de nummers te behouden, waardoor bijvoorbeeld eerste bis “Katy Song” (een Red House Painters nummer) ondanks de naakte akoestische behandeling erg herkenbaar bleef en maar weinig aan zeggingskracht verloor.

Bijzonder veel variatie in geluid was er door het beperkte klankenpalet niet te horen, ook al zit er een behoorlijke wereld van verschil tussen zijn oudste werk met Red House Painters en het recentste Sun Kil Moon werk. De man is met de jaren immers meer en meer opgeschoven naar een gitaarstijl die tussen folky getokkel en klassiek Spaans gitaarwerk in hangt, waarbij hij dan ook meer en meer nummers volledig solo opnam. Op zijn meest recente plaat Admiral Fell Promises (onder Sun Kil Moon noemer) was dat duidelijker dan ooit, aangezien de hele plaat enkel door Kozelek werd ingespeeld en met meer dan de helft van de songs in een erg klassiek aandoende context. Dat toonde zich ook in het concert, zo werd “Australian Winter” uit die plaat ingeleid met een lange, maar indrukwekkende klassieke intro. Uiteindelijk was het enkel tweede en laatste bis “Mistress” (nog een Red House Painters nummer) dat gespeeld werd zonder enige vorm van getokkel, maar vrij rechttoe rechtaan gestrumd.

Ook het prijsbeest van die laatste plaat “Ålesund” kent zo een klassieke benadering en zorgde voor een eerste kippenvelmoment vroeg in de set. Een mooi evenwicht vond hij in “Blue Orchids” waarin in het middenstuk plots voluit klassiek gespeeld wordt, terwijl de verzen veel meer naar pakweg Nick Drake of het vroege werk van Leonard Cohen neigen. Uiteindelijk speelde Kozelek zestien nummers, goed voor een dik anderhalf uur muziek, met een vrij evenwichtige mengeling tussen oud en nieuw werk. Vijf Red House Painters nummers passeerden de revue, naast tien nummers uit de Sun Kil Moon catalogus (voornamelijk uit de twee recentste platen April en Admiral Fell Promises) en een cover van AC/DC (een melancholische versie van “You Ain’t Got A Hold On Me” die tussen de rest van Kozeleks materiaal nauwelijks opviel). Met zijn grote achtergrondcatalogus van songs, zijn gitaarspel en zijn stem wist hij zo de balzaal voor anderhalf uur in een heel eigen sfeer onder te dompelen. Een verrassend stil publiek (Kozelek zelf was er verbaasd over, al had hij nog nooit gehoord van Gent en dacht hij op te treden in de stad Vooruit) droeg daar zeker ook toe bij.

Maar uiteindelijk blijft een live show van Mark Kozelek relatief weinig verrassend en was “what you see is what you get” hier meer dan ooit van toepassing. Dat het niet meer hoeft te zijn dan dat, bewees hij hier met verve. En dat zijn gitaar dan soms ontstemde in het midden van een nummer (niet verwonderlijk, wetende dat hij voor haast elke song zijn gitaar naar een andere tuning herstemde) willen we hem dan ook gerust vergeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 17 =