Innige Vriendschap (Vives)

Rastalent Bastien Vivès blijft verbazen. Innige Vriendschap is opnieuw een voltreffer, waarin hij naar hartenlust experimenteert met stijlen.

Francesca en Bruno zijn twee jongeren die een speciale band hebben. Tussen de amoureuze twijfels van de puberteit door, hebben zij een vriendschap die alles lijkt te overstijgen. Beiden lijken heel verschillend wat de interesses betreft en komen elkaar dus schijnbaar enkel toevallig tegen. Ze hebben ook geen geheimen voor elkaar, waardoor we als lezer hun liefdespad mee volgen, hoewel al snel duidelijk is dat er tussen beiden toch wel iets moet gebeuren.

Bastien Vivès is na De Smaak van Chloor en In Mijn Ogen stilaan de ongekroonde koning van de doorleefde romantische strip. Geen van zijn vakgenoten slaagt er zo goed in om de gevoelens van de personages zo doorleefd op de pagina te toveren. Francesca en Bruno worden al na enkele pagina’s oude bekenden van de lezer. Wij leefden alleszins weer helemaal mee tot aan het eind van het album. Vivès varieert deze keer in tekenstijlen. De flashbacks die naar de middelbare schooltijd van Francesca en Bruno verwijzen, tekent hij in een computergestuurde schilderstijl waardoor enkel de omtrekken van de figuren duidelijk te onderscheiden zijn. De herinneringen zijn flou en die aanpak geeft dat ook grafisch weer. Het maakt van Innige Vriendschap toch weer een heel ander album, hoewel het liefdesleven van Vivès’ personages sommige lezers stilaan wel blijkt te gaan vervelen. Voor ons blijft hij alleszins voldoende variëren op grafisch en narratief vlak om zijn pad geboeid te blijven volgen.

Vivès tekende Innige Vriendschap op een korte periode van drie maanden tijdens een verblijf in Italië. Sindsdien is het grootste deel van zijn tijd gekropen in een trilogie die hij met Merwane Chabane maakt voor Dargaud. De eerste twee delen van die historische strip Pour l’Empire zijn ondertussen verschenen en het derde sluit een van de komende maanden af. In tussen blijft hij ook werken aan nieuwe albums voor het KSTR-label, dat voor zijn doorbraak zorgde en sindsdien al zijn successen uitgaf. KSTR is in het Nederlands vooralsnog synoniem voor Bastien Vivès, terwijl bijvoorbeeld ook het werk van een Thomas Cadène (Rosalinde, Sextape) zeker de moeite van het vertalen waard is. Het label blijft nieuwe talenten kansen bieden en vormt zo een van de meest aantrekkelijke podia voor nieuw striptalent in Frankrijk.

In Innige Vriendschap maakt Vivès nog meer dan in zijn vorige werk plaats voor de complexe gevoelens van zijn personages. Terwijl hij in het eerdere werk focuste op één personage, verdeelt hij de aandacht nu over Bruno en Francesca. Het maakt dit album alleen maar rijker en het toont dat van dit Franse natuurtalent in de toekomst nog bijzonder vele mooie dingen te verwachten vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + zes =