McKean & Gaiman :: Gewelddadige gevallen

Alweer en klassieker die vertaald raakt: Gewelddadige Gevallen was de doorbraak voor Dave McKean in 1987 en samen met kompaan Neil Gaiman maakte hij deze parel van een strip.

Donkere jeugdherinneringen vormden de basis voor Gewelddadige Gevallen. Neil Gaiman vermengt herinneringen met een flinke scheut fictie tot een bevreemdend verhaal waarin een kleine jongen als patiënt kennis maakt met de osteopaat van Al Capone. Hun gesprekken vormen de rode draad doorheen dit verhaal dat meer handelt over het wezen van herinneringen dan over hetgeen er nu precies in het verleden gebeurd is. Gaiman laat het verhaal heel los evolueren, perfect aansluitend bij de stijl van Dave McKean.

Zelfs in zijn debuut als striptekenaar was McKeans stijl herkenbaar uit de duizenden. Een losse bladschikking en over elkaar heen vallende tekeningen geven zijn pagina’s het uiterlijk van een schilderij. Dit schilderij is echter perfect leesbaar en slaagt er in om elke emotie uit het verhaal weer te geven in zijn uitzinnige constructies. Zowel McKean als Gaiman houden het behoorlijk braaf met een rechtlijnig verhaal, wat wellicht het enige is dat echt laat blijken dat we hier nog niet met de doorgewinterde klasbakken te maken hebben, maar met twee jonge rastalenten. Gewelddadige Gevallen veroverde de Engelstalige stripwereld langzaam maar zeker, want het was een strip zoals ze die toen, zeker in de Verenigde Staten, nauwelijks maakten. Gewelddadige Gevallen is een van de eerste graphic novels zoals we die vandaag kennen.

Gewelddadige Gevallen was Neil Gaimans eerste stripverhaal dat hij schreef na zijn toetreding tot het sterrendom met The Sandman. Gaiman wilde met Dave McKean een kortverhaal maken, maar uiteindelijk werd Gewelddadige Gevallen een uit de kluiten gewassen boek dat in Engeland meteen heel wat aandachtige lezers opleverde. Sinds 1987 is het verhaal in het Engels voortdurend in druk geweest en nu is er eindelijk ook een vertaling uitgegeven door de kersverse uitgeverij Nona Arte.

Nona Arte brengt comics op de markt, voornamelijk van uitgeverij Marvel. De vertalingen verschijnen in de vorm van trade paperbacks of hardcovers zoals deze Gewelddadige Gevallen. Zo vullen zij verder de niche aan die door De Vliegende Hollander en Silvester al aangeboord was. De aankondiging voor de komende maanden belooft nog heel wat superheldenvuurwerk, met de twee eerste delen van Avengers. Gewelddadige Gevallen is met andere woorden een buitenbeentje in de jonge catalogus van Nona Arte. Het was echter al langer tijd dat deze klassieker een vertaling kreeg. De tijd krijgt geen vat op dit meesterwerk van Dave McKean en Neil Gaiman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie − een =