Nederlandstalige tak muziekplatform Akamusic gelanceerd

Nieuwe muziekmodellen daar gaat het de laatste jaren in de muziekbizz allemaal om. Het ‘ouderwets’ platencontract werkt steeds minder en dus is het meer en meer aan de bandcamps van deze wereld. In Frankrijk en Wallonië bestaat het open fan-funding muziekplatform Akamusic al een tijdje met succes, vanaf deze week kan ook de Vlaamse muziekfan talent ondersteunen door een aandeel in het opnameproces te ‘kopen’.

Hoe werkt dit dan horen wij U al denken? Eigenlijk hetzelfde als soortgelijke platforms. De artiest plaatst zijn eigen content (bio, tracks, video’s etc.) op de profielpagina waar meteen feedback gegeven kan worden door de potentiële ‘platenbonzen’. Op het moment dat een artiest besluit om ook daadwerkelijk in productie te gaan kunnen fans aandelen ter waarde van minimaal €5 kopen in dit proces. Als de artiest eenmaal het bedrag van €35.000 (een EP) of €50.000 (album) via de aandelen van zijn fans bereikt, dan zorgt Akamusic ervoor dat er begonnen kan worden met het opnameproces door hun netwerk van studio’s, producers, arrangeurs, videomakers en promotoren aan te spreken. Ook de distributie en promotie worden volledig gedaan door Akamusic. En de fan? Die houdt er allereerst een collectors cd aan over, maar als aandeelhouder ook een netto winstpercentage (40%), evenredig aan zijn aandelen.

Sinds de oprichting in 2008 heeft Akamusic al 70.000 leden aangetrokken, waaronder 12.500 artiesten. Inmiddels zijn er ook zo’n 15 albums uitgebracht. De eerste Vlaamse band die zich door het platform laat financieren is Dallas, het nieuwe project van Veerle Baetens. De bedoeling is daarna dat er komend jaar nog minimaal 3 albums en 5 EP’s via deze manier op de Vlaamse markt uitkomen.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − een =