Britten & Brulightly (Berry)

Britse debutante Hannah Berry verbaast en verwondert. Haar Britten & Brülightly is voor ons een van de verrassingen van het jaar. Voor een portie duisternis op een zonnig zomers terrasje.

Fernandez Britten is een privédetective van Ecuadoriaanse origine. We bevinden ons in een Groot-Brittannië ten tijde van de wereldoorlogen, maar toch weer net wat anders. Auteur Hannah Berry wilde vooral die sfeer van de noir-verhalen behouden, maar toch haar verhaal losknippen van een al te concrete historische periode. Britten is een detective van de cynische soort, en dan vooral ten opzichte van zijn eigen taak. Hij ziet zichzelf als degene die relaties kapotmaakt en verderfelijke geheimen aan het licht brengt, waar die anders vaak voor geen enkel probleem zouden hebben gezorgd. Bij een nieuwe zaak komt een vrouw naar hem toe die wil bewijzen dat haar echtgenoot geen zelfmoord pleegde. De familie en omgeving daarentegen is hier wel rotsvast van overtuigd. Zo begeeft onze laconieke detective zich in een waar wespennest van bedrog binnen de familie en hun bedrijf.

Britten & Brülightly is het debuut van Hannah Berry. Als illustratrice leerde ze de stiel, maar in deze eerste graphic novel wilde ze bewijzen dat ze dit grafische talent ook voor het vertellen van een verhaal kon aanwenden. Ze tekende en kleurde alles ambachtelijk in, wat haar twee en een half jaar kostte om het album te voltooien. Het hele album werd in grijzige tonen gedompeld, waardoor de nuances binnen de tonen veel meer waarde krijgen, ten nadele van een kleurrijk palet.

Berry bewijst meteen dat het maken van een doordacht scenario haar goed afgaat. In nieuw werk mag ze wat ons betreft iets minder geconstrueerd te werk gaan en wat meer ademruimte geven aan de spontaniteit van het verhaal. Ondanks het donkere gegeven krijgt ook de typische humor een plaats in Britten & Brülightly. Zo duidt de Brülightly uit de titel op Brittens partner, een pratend theezakje. Dit absurde gegeven combineert wonderwel met sfeerschepping in de rest van het album.

Dat De Vliegende Hollander verder kijkt dan hetgeen hier en nu al populair is, wisten we al wel (recent nog met de vergeten parel Het Verhaal van een Slechte Rat), maar met Britten & Brülightly kwamen ze zelfs terecht bij een debutante uit een atypisch stripland. Voor de komende maanden staan er nog enkele intrigerende albums op hun planning. Britten & Brülightly heeft ons positief verrast en Hannah Berry is een naam om te onthouden voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 3 =