FESTIVALPARCOURS :: Cactusfestival 2010 :: Het beste van het beste

Kwaliteit heeft een naam, en het is Cactus. Zoveel is al 28 jaar overbekend, en met de affiche van de 29ste editie voor ogen kan het alleen maar bevestigd worden. Editie 2010 wordt er eentje die heel wat oude bekenden opnieuw in de armen sluit, maar ook jong geweld een kans geeft. Goddeau’s eigenzinnige selectie vindt u hieronder:

Ghinzu mag een week later het Dourfestival headlinen, in Vlaanderen moet de Waalse rockgroep zich tevreden stellen met het after-dinnerplekje om zeven uur. Mocht u hun "Blow" herkennen, dat kan: het werd onsterfelijk gemaakt door de slotscène in de verfilming van Herman Brusselmans’ Ex Drummer.Voor hun derde plaat gingen de groepsleden aankloppen bij Dimitri Tokovoi, die eerder al Placebo onder handen nam, en dat hoor je ook. Hun rauwe geluid, moeilijk te verteren op een nuchtere maag, schopte het vorig jaar nog tot op Rock Werchter. Verwacht u aan een stortvloed aan gitaren, want de band haalde niet voor niets zijn naam bij een Japanse messenfabrikant: Ghinzu weet vlijmscherp uit de hoek te komen en is bijster creatief met psychedelica.

Nog zo’n snoepje — we zouden haar bijna een goddeau-chou durven noemen — is Alela Diane, die op Cactus in duovorm aantreedt samen met Alina Hardin, even getalenteerd en een perfecte aanvulling op haar weird folk en gospel. Kwam ze in 2008 met The Pirate’s Gospel nog aankloppen als een lief buurmeisje, dan werd met opvolger To Be Still een rijker instrumentarium aangeboord. Dat maakte onze (jbo) niet helemaal tevreden, maar teruggebracht tot de naakte werkelijkheid en met een prominente rol voor haar melancholische stem en unieke frasering wordt dit ongetwijfeld een aanrader.

Lang geleden dat u nog eens iets van Tori Amos hoorde? Dat heeft de rosharige vorig jaar goed gemaakt met maar liefst twee albums. Sinds ze bekend werd als de dame die de piano deed rocken, heeft ze talloze watertjes doorzwommen. Ze heeft succes gekend, en ellende gekend, maar altijd bleef er dat ene verzoeknummer: "Crucify", haar doorbraakhit en het begin van een lange reeks singles. Het laatste decennium werd haar output minder hitgevoelig, maar daarom niet minder diepgravend. Zowel The Beekeeper uit 2005 als het recente Abnormally Attracted To Sin hadden meer dan genoeg straffe momenten, en we hebben altijd een zwak voor haar gehad, zeker als ze gewoon met haar Bösendorfer komt. Veel kans dat dit een aangename hernieuwde kennismaking met de dame is.

Jamie Lidell staat in de analen van Cactus nu al geboekstaafd als "hij die Prince nodig had om te mogen headlinen", maar wie hem een beetje kent, weet ook dat dat na dit weekend wordt: "hij die zomaar eventjes de boel zo hard kwam opschudden dat we weer moesten opzoeken wie Prince was". Part-time Stevie Wonder, part-time knoppenwizzard is Lidell alles wat een moderne funksoul brother moet zijn. En laten we niet vergeten dat de zoetgevooisde met "Another Day", "Multiply" en "Enough Is Enough" een paar hits heeft waarmee hij een Minnewaterpark moeiteloos in zijn zak kan steken.

Elvis Costello is het soort naam die — tenzij u graag even het schaamrood van uw wangen gaat wassen — geen introductie behoeft. Met een carrière die op zijn minst imposant te noemen is, staat de man niet meer dan terecht hoog op de affiche te pronken. In 1977 debuteerde de muzikale duizendpoot indrukwekkend met My Aim Is True, maar de laatste jaren evolueerde de man van punk en new wave, over een samenwerking met het klassieke Brodsky Quartet, naar een countryplaat, romantische ballads, een eindeloze reeks klassieke popsongs. In zes woorden? Een absolute meester in het songschrijven. Naar Cactusfestival brengt Costello The Sugarcanes mee: zijn nieuwe akoestische begeleidingsband met onder andere Jim Lauderdale, Jerry Douglas, Mike Compton, Stuart Duncan, Dennis Crouch en Jeff Taylor. De woorden ’vet’ en ’line up’ komen hopelijk ook in willekeurige volgorde in uw hoofd op.

Het Cactusfestival vindt van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juli zijn beslag in het Minnewaterpark in Brugge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een + 4 =