FESTIVALPARCOURS :: DOUR 2010 :: goddeau’s eigenzinnige wegwijzer

De hoogmis van all things alternatief! De grootste Franse slag van alle Belgische festivals! De grootste wolk mijnstof! De meeste sfeer! Over Dour wordt alleen in uitroeptekens en superlatieven gepraat. Donderdag barst het geweld weer in alle hevigheid los, wij gidsen u overzichtelijk door vier dagen overaanbod muziek; doe de supermarkt!

Grote namen zijn op de affiche hard te zoeken, en dat is goed. Dour draait om kleine namen, de subtoppers, en de ontdekkingen. De smaak van de fijnproever, quoi, en als die het punky wil, dan luistert die naar The Subways. Zelfs nu ze geen koppel meer zijn blijven Billy Lunn en Charlotte Cooper immers samen van jetje geven met hun melodieuze punk, die meer dan eens verraadt dat er in Lunn een grotere songschrijver zit dan je op het eerste zicht zou vermoeden. En natuurlijk blijft het ook gewoon geweldig om “Oh Yeah” – het “Teenage Kicks” van deze generatie – mee te brullen.

En als het over brullen gaat, kunnen we niet om Atari Teenage Riot heen. Na tien jaar stilte, staan Alec Empire en Nic Endo er opnieuw, met CK Kidtronix als waardige vervanger voor MC Carl Crack en de nieuwe single “Activate” (beluister hem op onze online player op de voorpagina) die minstens even opzwepend is als het oude geweld. Verwacht u aan het meest verschroeiende optreden dat u ooit in uw leven hebt gehoord, de meest oorverscheurende noise en de opgefoktste beats. “Riot beats produce riots”, beloofden de groepsleden jaren geleden al: de politie van Dour kan maar beter gewaarschuwd zijn.

U houdt uw rock liefst van al beschaafder en als het kan theatraal-conceptueel? MLCD is uw vriend: deze lente bracht het voormalige My Little Cheap Dictaphone met The Tragic Tale Of A Genius een topzware plaat uit over de getroubleerde Beach Boy Brian Wilson, live werken ze één en ander uit met projecties en een heus decor. De moeite om te beleven, zeker als frontman Redboy (u mag hem op de wei ook aanspreken op het werk van Hollywood Pornstars want daar zit ie ook in) ook nog wat uit zijn prachtige debuut Music Drama wil brengen.

We durven wedden dat er nog niet velen onder u The Antlers al aan het werk zagen. Dat kan ook niet, met Crossing Border en de AB Club als enige doortochten tot nu toe. Dour is dus een uitgelezen kans om de makers van één van de mooiste platen van 2009 aan het werk te zien. Hospice klinkt sowieso al episch maar krijgt live een venijnig randje en een stevige schop onder de kont. Het trio speelt rond etenstijd maar u doet er goed aan om met een al gevulde maag naar The Magic Tent af te zakken. De band werkt rond deze tijd ook aan een tweede album, het zou dus geen verrassing zijn als er een nieuw nummer in de setlist sluipt.

Sinds Blue Record raast Baroness als een bulderende locomotief over het metallandschap. Wie de trein nog altijd heeft gemist kan volgende donderdag in Dour opstappen. Oppermachinist John Baizley en zijn helpers staan bekend om hun energieke shows waarbij de vurige mix van sludge, stonerrock en southern rock nóg rauwer klinkt. De fans kennen intussen de opdracht tijdens “Wanderlust”, “Jake Leg” en “A Horse Called Golgotha”: los gehen. Nog niet overtuigd? Baroness heeft zonet een tour met het grote Mastodon achter de rug en gaan later dit jaar op de hort met Deftones en Metallica. Wie ook maar een beetje een metalen hart heeft, weet waar te zijn.

Op de een of andere manier is metallegende Faith No More de geknipte headliner van Dour 2010. De kitscherige funkmetal lijkt de lichtjes bedwelmde Dour-bezoeker op het lijf geschreven. Bovendien stond opperhoofd Mike Patton de voorbije jaren al driemaal in Dour met zijn freaky zijprojecten Fantômas, Tomahawk en Peeping Tom. Vorig jaar maakte de band furore als hoofdact op Pukkelpop. Patton, Mike Bordin, Roddy Bottum, Bill Gould en Jon Hudson zijn inmiddels een eind in de veertig maar moeten op een podium nog lang niet aan energie inboeten. En het eigenzinnige vijftal verwacht dezelfde opoffering van het publiek. Klinken “We Care A Lot”, “Epic”, “Easy” of “Midlife Crisis” nog bekend in de oren, dan bezorgt Faith No More je vast en zeker een tweede jeugd. Zeggen deze titels niets, dan beleefde je een onwaarschijnlijk ongelukkige jeugd en kan dat, mits een stevige portie energie, op donderdagavond rechtgezet worden.

Op onze voorpagina vindt u in onze online player een selectie van de bands die op Dour aantreden.

Het Dour festival vindt plaats van donderdag 15 tot en met zondag 18 juli. In het Waalse Dour, selbstverständlich.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 + elf =