Eindejaarslijstje 2009 van John Cossement

Lijstjes zijn kunstmatig gedoe — we hebben het nagerekend en exact 75.461 nieuwe releases uit 2009 (nog) niet gehoord — maar olé, hierbij de albums die ons een poosje van onze gewoonlijke activiteiten (gas doen branden, klinken repareren en vrouwen ambeteren) afhielden:

 1. Noisettes :: Wild Young Hearts          2009 stond voor ons in het teken van oeverloos liefdesverdriet, Noisettes waren balsem voor de platgeslagen ziel: bloedend hart en levenslust in één, faut-le-faire. Zangeres Shingai Shoniwa is onze ontdekking van het jaar.
 2. Sonic Youth :: The Eternal          Vaste waarde in de betere muzieklijstjes, Kim, Thurston, Lee, Steve en Mark, meer van dat.
 3. Mastodon :: Crack The Skye           Fenomenale metal voor intellectuelen en een vierde classic op rij volgens Onze Man. Nuff said.
 4. The Hickey Underworld :: The Hickey Underworld          Letterlijk vertaald ‘de zuigplekonderwereld’. Zijn inventieve en rauwe lappen rock vormen het bewijs dat het in België goed toeven is.
 5. Slayer :: World Painted Blood           Frontman Tom Araya mag dan wel ouwe-pee-problemen beginnen krijgen, geen enkel weldenkend mens kan om Slayer heen. Moge de band tot het einde der tijden de goorste decibels blijven produceren. Ja, liefst zelfs tijdens de nietsontziende Apocalyps!
 6. Waldorf :: Twelve Seconds To None           Gentse verklanking van vertwijfeling en ontgoocheling, een superb antigif tegen de huidige goede-nieuws-show. Ja, we hebben het over u, Peter Van de Veire.
 7. Mathias. Kaden :: Studio 10           Voor sommigen zielloze boenke boenke-muziek, maar deze Duitser bewijst dat het anders kan. Een subliem amalgaam van electronicastijlen, wir haben es gewusst!
 8. Dinosaur Jr. :: Farm           Grunge-voorlopers schuiven hun meningsverschillen aan de kant en slaan nogmaals keihard terug. Slackers aller landen, dankt J. en de zijnen.
 9. De Predikanten :: Wablief?           Vrolijke hiphoppers uit het gehucht waar de fijnbesnaarde Crembo de scepter zwaait, zorgen voor een zomers gevoel.
 10. Vandal X :: All Lined Up Against The Wall           Wanneer Martine Tanghe een bedremmeld gezicht opzet, weet u het wel: een nieuwsitem over zinloos geweld volgt. De noise van Vandal X is daarbij de ideale soundtrack.
 11. Beste oppepsong: u wil moed verzamelen om loonsverhoging aan uw hufterige baas te vragen of die bevallige blondine te benaderen of u wil gewoon uw irritante buur kloten: de song “Drink Nike”, twee en een halve minuut gebalde woede op Future Of The Left :: Travels With Myself And Another

  Beste optredens: ietwat sullige en verwarde jongeman met hoedje en gitaar begeestert op zijn eentje een plein in een Vlaams provincienest: Pete(r) Doherty op de Lokerse Feesten. Het doeltreffendste middel tegen stompzinnig Valentijnsgedoe: Helmet in Minnemeers (Gent) op 14 februari, strak en volmaakt. Zanger-gitarist Page Hamilton is zoals het een echte grote meneer betaamt: de bescheidenheid zelve.

  Beste foto: uw dienaar samen met zijn gitaarheld Page Hamilton.

  Beste eureka-moment van 2009: in Leuvense afprijsbakken de verloren gewaande parel Papa Rules, Ok? (1992) van Ugly Papas gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 − 5 =