Eindejaarslijstje 2012 van John Cossement

Techno of hiphop die ons van onze sokken blies, was er te weinig of we hebben even niet goed opgelet. Gitaargeweld, vooral veel gitaargeweld, dat was wat dit jaar de klok sloeg. Regelrechte bloedbaden (Aborted), voortdenderende orkanen (Pulled Apart By Horses, High On Fire), beestige riffs (Van Halen), gitaren die de Apocalyps inluiden (Killing Joke), het kon in 2012 niet op. Op het ereschavot drie bands die al 30 jaar of langer standhouden. Goud voor de ouwe rotten van Napalm Death die met de grindcore uitspatting Utilitarian de concurrentie het nakijken gaven. Allemaal samen: “I love the smell of napalm in the morning.”

  1. Napalm Death :: Utilitarian
  2. Killing Joke :: MMXII
  3. Van Halen :: A Different Kind Of Truth
  4. Amenra :: Mass V
  5. High On Fire :: De Vermis Mysteriis
  6. Deftones :: Koi No Yokan
  7. Aborted:: Global Flatline
  8. Pig Destroyer:: Book Burner
  9. Gojira:: L’ Enfant Sauvage
  10. Pulled Apart By Horses:: Tough Love

Live: Black Breath en Napalm Death in Trix (30 maart). De geluidsmix was dan wel een zootje, er waren instant traantjes toen Suede Suede “Filmstar” inzette (Lokerse Feesten, 8 augustus). En even een lans breken voor tribute bands: A Perfect Tool deed in de Gentse Charlatan (7 november) even Maynard James Keenan en co. vergeten.

Twee ‘ontdekkingen’ dit jaar: 1) Nooit geweten dat Iron Maiden zo goed was. 2) Muzieksmaak evolueert: Henry Rollins leerde ons met Rollins’ Choice: Selections From Blue Note” dat jazz nachtmuziek bij uitstek is en het gemoed rust schenkt. Miles, Thelonious, Sonny en vele anderen, ze geven stilaan hun geheimen prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vier =