UPDATE :: Sonica vraagt bankroet, overname Bilbowinkels “zeer waarschijnlijk”

Elektronica- en muziekverkoper Sonica heeft dinsdag het faillissement aangevraagd. Door het faillissement zijn 390 mensen hun job kwijt, want ook de 58 winkels van Extrazone moeten door de beslissing van Sonica dicht. De winkels blijven voorlopig echter open, met het oog op een potentiĆ«le overname. Zeker voor de Bilbo’s wordt die “zeer waarschijnlijk” genoemd.

Het bericht is voor liefhebbers van alternatieve muziek een zware klap. Als je een cd niet vond bij een van de grote ketens, kon je nog altijd even de Bilbo binnenwandelen en met cd naar huis gaan. Ook waren de cdā€™s bij Bilbo vaak een tikkeltje goedkoper dan in de grote ketens. Met de sluiting van de laatste Bilbo-winkels gaat ook een stukje traditie verloren.

Voor het neerleggen van de boeken duidt Sonica op een sterk dalende verkoop. De concurrentie aangaan met (il)legaal downloaden en de grote internationale ketens werd de laatste jaren steeds moeilijker. Sonica had ook problemen om hun lopende betalingsverplichtingen te maken, omdat leveranciers hun kredietlijnen inkorten. Daardoor waren er problemen met de aanlevering van nieuwe producten in de winkels.

Het nieuws komt niet echt als een verrassing: in de zomer verdwenen al enkele winkels, en twee weken geleden vroeg Sonica een gerechtelijk akkoord aan om zich te beschermen tegen zijn schuldeisers. Toen was al duidelijk dat de winkel van Bilbo in Antwerpen en enkele winkels van Extrazone zouden dichtgaan. Maar al die maatregelen konden dus blijkbaar niet baten.

In een persmededeling laat Sonica weten dat er gesprekken met overnemers gepland zijn. In Bilbo Leuven is te horen dat een overname zeer waarschijnlijk is. “Er zou een initiatief vanuit de muziekindustrie zelf worden genomen, hoorden we”, klinkt het daar.

recent

EinstĆ¼rzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in