Action Park :: When Everyone Else Is Gone

Jaren aanmodderen en uit pure wanhoop je naam veranderen om dan uiteindelijk, heerlijk romantisch, een rommelige plaat maken die een gevoelige snaar weet te raken. Het kan, bewijst Action Park. Het Nederlands gezelschap is al jaren muzikaal actief, maar pas nu wordt de kwaliteit van het aanwezige talent duidelijk.

Action Park is het soort band dat alles in zich heeft om roemloos ten onder te gaan. In het verleden probeerde het gezelschap het al onder de naam Gloricz Jim, maar met weinig tot geen resultaat. Jeroen Pelgrom en Roel Jorna lieten hun band vervellen tot Action Park en ondernamen een nieuwe poging om de wereld plat te doen gaan. Met kige songs, in een Engels dat hoorbaar zijn oorsprong heeft buiten de Angelsaksische wereld. Debuutplaat When Everyone Else Is Gone heeft bovendien nog een spuuglelijke hoes. Tja: afvoeren dan maar?

Neen hoor! Want When Everyone Else Is Gone is, vreemd genoeg, een plaat die, ondanks alle eerder genoemde mankementen, zeer goed in het gehoor ligt en op een Pavement-achtige manier een gevoelige snaar weet te raken. De songs die Action Park in de aanbieding heeft, lopen immers over van een heerlijke naïviteit en spontaniteit die maken dat When Everyone Else Is Gone gemaakt lijkt door en voor enkele slungels die net of amper aan de schoolbanken ontsnapt zijn.

Een blik in de spiegel en op de hoesfoto volstaat om te weten dat dat verre van klopt, maar wanneer de kige solo van "Bigger Friends" weerklinkt, is duidelijk dat het niet uitmaakt dat Action Park inmiddels een gezegende leeftijd bereikt heeft. Hun muziek klinkt jeugdig en fris en dat volstaat.

Meer zelfs, waar we even vreesden het na enkele luisterbeurten wel gehad te hebben met het geluid van Action Park, blijft When Everyone Else Is Gone nu al enkele weken moeiteloos overeind. Zelfs het ingetogen "Trust" klinkt na al die tijd nog best aangenaam, al is het onvermijdelijk dat er stilaan favorieten de kop opsteken. In dit geval komt "Fine For Now" naar boven als prijsbeest. Een aanstekelijk zomers ritme, gitaren die vaagweg doen denken aan een heel oud R.E.M. en zorgeloze zang die op de juiste momenten een koortje achter zich krijgt.

Natuurlijk leveren een klein dozijn goedgemutste poprocksongs geen wereldplaat op, maar Jorna en Pelgrom hoeven niet te vrezen: roem en decadentie liggen misschien niet binnen handbereik met deze plaat. When Everyone Else Is Gone is wél in staat ons te doen geloven dat de nazomer de lente is en er een zorgeloze zomer in het verschiet ligt. Of zoiets. Hoe dan ook: Action Park heeft een heerlijk onschuldige, naïeve rockplaat gemaakt. En zo hebben we ze bij momenten doodgraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 1 =