Black Crow 1 :: De Bloedheuvel (Delitte)

Jean-Yves Delitte weet van geen ophouden. Aan de lopende band creëert hij nieuwe reeksen. Black Crow is de meest recente en geeft opnieuw blijk van Delittes vakmanschap.

In 1775 is het Noord-Amerikaanse continent in een hevige strijd verwikkeld. De Engelse kolonisten willen korte metten maken met de Amerikaanse opstandelingen. Wanneer er een schip Franse wapens dreigt te leveren aan de opstandelingen, komt de Britse Commodore in actie. Hij stuurt de piraat Black Crow op pad. Hij belooft immers diens familie te sparen. Dit eerste deel volgt Black Crow en zijn bemanning tijdens hun opdracht. De Commodore toont zich echter een weinig betrouwbare partner zodat een confrontatie met Black Crow niet kan uitblijven.

Piratenstrips lijken de mode van de dag wel. Met zijn oog voor detail en zin voor historisch onderbouwde verhalen, tilt Jean-Yves Delitte dit eerste deel van Black Crow echter naar een hoger niveau dan de middenmoot. Hij combineert op een heel nonchalante manier avontuur met uitgewerkte personages. Sinds verschillende jaren is Delitte een van de officiële schilders van de Belgische marine, wat wellicht zijn stortvloed aan zeeverhalen mee verklaart. De schepen bulken ook in dit album van de fijne details en tegelijk laat hij ze dansen op de zee, vol zwier en dynamiek.

Onvermijdelijk brengt een hoge productie als deze van Delitte een zekere mate van gewenning met zich mee. Zijn verhalen zijn zelden grote verrassingen en hij varieert louter door andere locaties en periodes te kiezen. Toch blijft vooral zijn stevig tekenwerk zonder moeite overeind. Het is een waar mirakel hoe Delitte ondanks zijn enorme productie toch zoveel details in zijn werk kan leggen. Hij kiest vaak voor historische onderwerpen, wat hem als tekenaar natuurlijk nog extra werk oplevert. Nergens kiest hij echter voor gemakkelijke oplossingen of afgeraffelde decors, dus petje af voor deze veeltekenaar.

Black Crow laat bij ons in ieder geval een zoete smaak achter. De auteur is erin geslaagd om een degelijk avonturenverhaal met veel passie te brengen met overtuigend tekenwerk. Het volgende verhaal over deze zeerover zal twee delen beslaan en zal zich deels in Vlaanderen afspelen. Dat zal een extra reden zijn om ook die albums met veel plezier op te wachten. De auteur kennende zullen we wellicht niet al te lang op die albums moeten wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − twaalf =