Het Molitorzwembad (Cailleaux & Bourhis)

Voor hun eerste samenwerking stortten tekenaar Christian Cailleaux en tekenaar Hervé Bourhis zich op het leven en werk van Boris Vian. Hoewel vrij beperkt in omvang, is het resultaat een aangename introductie tot een van de grootste Franse artiesten van de voorbije eeuw.

Het korte, maar ongelooflijk veelzijdige leven van Boris Vian vatten in amper zeventig pagina’s is eigenlijk een onmogelijke opdracht. Toch is het dat wat Christian Cailleaux en Hervé Bourhis getracht hebben in Het Molitorzwembad. En deels is hen dat nog gelukt ook.

Het Molitorzwembad vormt dan ook een prima kennismaking met Boris Vian. De lezer leert de artiest kennen op jonge leeftijd, een kwajongen nog. Desondanks is Vian al op zeer jeugdige leeftijd in de greep van zowel jazz als de hartaandoening die hem uiteindelijk fataal zal worden. Ondanks en misschien zelfs mede door die aandoening ontwikkelt Vian zich al snel tot een zeer gedreven kerel die weet wat hij wil en die zich niet snel van zijn plan laat afbrengen, zelfs niet door de Tweede Wereldoorlog.

Maar het pad van Vian loopt niet over rozen. Naast de hartkwaal krijgt hij te kampen met financiële en amoureuze problemen en bovendien wordt de kwaliteit van zijn werk niet altijd erkend — soms tot in de rechtzaal toe. Toch is het levensverhaal van Vian geen bittere vertelling. Op zich is het zelfs een inspirerend album, zij het wel eentje waar Vianadepten niet veel aan zullen hebben.

Het Molitorzwembad fietst immers heel fragmentarisch doorheen het leven van de vroeg gestorven schrijver/journalist/dichter/zanger/jazztrompettist. Nergens wordt echt lang of diepgaand stilgestaan bij een periode uit het leven van Vian. Eerder bieden de auteurs snapshots van een rijk gevuld bestaan. Aan de lezer om zelf op zoek te gaan naar meer.

En meer is er: Vian schreef zowel onder eigen naam als onder pseudoniem een aanzienlijk aantal boeken en wie op zoek gaat, zal zonder al te veel moeite muziek van de man tegenkomen. Ook over zijn leven zijn enkele biografieën op de markt. Wie het echte werk wil, weet dus wat gedaan. Maar als het aankomt op het prikkelen van de nieuwsgierigheid, zit het met Het Molitorzwembad wel snor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + 9 =