DOUR 2009 :: Pet Shop Boys, zaterdag 18 juli, The Last Arena

Met The Pet Shop Boys op Dour zijn de laatste hokjes definitief gesloopt. Was het playback? Deed Chris Lowe daar wel iets achter zijn computer? Het doet er niet toe; dit was een show, geen optreden. Maar wat een geweldige show, boordevol hits. Dat volstond ruimschoots voor anderhalf uur elektronisch entertainment.

Voor de Pandemonium-tour werkten zanger Neil Tennant en Lowe net als op de vorige Cubism-tour opnieuw samen met theaterdesigner Es Devlin en haar hand is in het imposante decor dan ook te herkennen: opnieuw zien we op het podium twee grote muren — bestaande uit grote blokken — die als videoschermen fungeren en waartussen Neil Tennant telkens in een nieuwe outfit verschijnt. Gaandeweg stort die multifunctionele muur echter in, waarna de bouwblokken gerecycleerd worden als opstapjes voor vier dansers, nieuwe projectieschermen,… Voortdurend wordt er gebouwd en verbouwd, terwijl Pet Shop Boys diep in hun oeuvre tasten met niet alleen bekend werk, maar ook zelden live gehoorde nummers als "Two Divided By Zero" en "Why Don’t We Live Together".

Muzikaal klopt niet alles altijd even goed. Stuart Price werd onder de arm genomen om mee aan de arrangementen te sleutelen en dat zorgt soms voor vreemde versies en medleys. Zo lopen "Pandemonium" — één van de sterkhouders van het recente Yes — en "Can You Forgive Her?" door elkaar heen, en krijgen we van het geweldige "Integral" exact een halve strofe vooraleer "Building A Wall" start. Dat die nummers niet eens naadloos door elkaar gemixt worden, maakt het geheel alleen maar ongelukkiger. En wat te denken van het herhaalde "All day, all day, watch them all fall down" (uit "Domino Dancing" dat domweg af en toe wordt gelost in een cover van Coldplay’s "Viva La Vida". Wat zit de beste popband ter wereld trouwens een holle stadiongroep te coveren? Het zou omgekeerd moeten zijn.

Maar dat zijn bedenkingen die slechts occasioneel de kop opsteken. Een show die begint met "Heart", meteen discotheekstamper "Did You See Me Coming?" lost en dan met "Pandemonium" verdergaat, moet immers harder proberen om op zijn smoel te gaan. Met "Go West" vroeg in de set, zit de sfeer er al snel in.

Een al te richtingloze elektronische middensectie ("Two Divided By Zero", "Left To My Own Devices") haalt even de vaart eruit, net als een traag stuk met "Do I Have To" dat gelukkig wel uitmondt in het bloedmooie "King’s Cross" en een knap "Jealousy". En dan is het tijd voor een laatste lange rechte lijn richting feestfinale.

"Suburbia", het Moesorgsky sampelende "All Over The World", "Se A Vida E", een knallend "It’s A Sin", en dan als bisnummer "West End Girls". Veel klagen kan er dan niet meer bij. Pet Shop Boys op Dour? Waarom niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 2 =