Ergens waar je niet wil zijn (Evens)

Dit album lijkt een vermomd stripverhaal. Brecht Evens’ nieuwste worp bulkt van ambitie. Ergens waar je niet wil zijn overstijgt grenzen en blijft tegelijk leesbaar.

Bij het verschijnen van Een Boodschap uit de Ruimte in 2005 was het al duidelijk: deze jonge knaap zou potten gaan breken. Wij stonden duidelijk niet alleen in die mening, want ook Brecht Evens’ volgende albums Vincent en Nachtdieren konden op veel bijval rekenen. Evens is een jonge tekenwolf die zichtbaar evolueert in zijn werk. Zijn debuut vergelijken met het nieuwe Ergens waar je niet wil zijn is dan ook onbegonnen en vooral oneerlijk werk.

Gert organiseert een feestje met vrienden. Zelf is Gert geen haantje-de-voorste en al snel blijkt het vooral Robbie te zijn die iedereen naar Gerts appartement lokt. Wat volgt zijn pijnlijke gesprekken en stiltes die telkens weer duidelijk maken dat al die geweldige vrienden van vroeger steeds maar verder uit elkaar gedreven zijn. De vriendschap onderhouden omwille van de vriendschap, klinkt dat alleen voor ons vaak pijnlijk levensecht? De levens van Gert en Robbie verstrengelen zich naar het einde en net die twee totaal verschillende personages blijken het meest op elkaar te lijken.

Het talent van Evens springt op en neer,van bladzijde naar bladzijde. Zijn bladschikkingen lijken meestal nauwelijks op een stripverhaal, door het ontbreken van duidelijke kaders en tekstballonnen. Alles vermengt zich, maar blijft toch bijzonder leesbaar. Dit boek bulkt van de visuele ambitie, maar slaagt er ook in om een knap verhaal te vertellen. De observaties over elk van de vele personages raken de juiste snaar en geven dit album meteen voldoende gewicht. We vergeten er bij dat die Brecht Evens nog altijd een jonge kerel is, ook al is dit al zijn vierde album.

Tussen die vier albums zaten telkens periodes van intense experimenten met techniek én verhaal, maar toch staat elk ervan duidelijk op zich. Nachtdieren mag dan meer een tussendoortje geweest zijn, toch laat het duidelijk de overgang van het nog vrij conventionele Vincent naar de eigenzinnigheid van Ergens waar je niet wil zijn zien. Het zal ons in ieder geval benieuwen waar Evens ons nu weer mee naar toe zal nemen.

Stilaan begint overigens ook het buitenland te zwichten voor zijn hersenspinsels. Nachtdieren staat aangekondigd bij Top Shelf en voor Ergens waar je niet wil zijn zit er zelfs al zowel een Franse (Actes Sud) als een Engelse (Drawn & Quarterly) vertaling in de pijplijn. Met zijn kleurrijke en bijzonder expressieve tekeningen, die weinig voorouders lijken te hebben in het klassieke stripverhaal, blijkt Evens een heel ruim publiek aan te spreken. Voor veel stripliefhebbers zal dit album wellicht een stap te ver in het onbekende zijn, maar toch hopen we dat ze deze nieuwe parel van la BD flamande niet aan zich voorbij laten gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × vijf =