Gevangene van de Sterren

De revival van Alfonso Font zet zich door. Het klassieke Gevangene van de Sterren wordt nu opnieuw uitgebracht. Tijdens de voorbije jaren is er toch een laagje stof op komen te zitten.

In een typisch postapocalyptisch decor vinden we een onbenoemde vluchteling terug. Hij is een rebel die wordt opgepakt en opgesloten door de volgelingen van de Mega. Mega zou ontvoerd zijn en men hoopt van deze ongelukkige rebel te vernemen waar hun leider wordt vastgehouden. Hij tracht te ontsnappen, maar merkt al snel dat hij enkel een speelbal is in een veel groter spel van politiek en wetenschap. Hij blijft altijd op de vlucht, waarbij zijn mede- en tegenstanders voortdurend wisselen. Gelukkig is een van de vrouwelijke buitenmensen hem ook gunstig gezind.

De verhalen over het leven na De Bom waren bijzonder populair in de donkere jaren tachtig. Steevast was de achtergrond dus een puinhoop waarop de overlevenden er het beste van trachtten te maken. Ook Gevangene van de Sterren speelt zich af in een dergelijk decor. In de jaren tachtig was het een van de pijlers van Arboris’ collectie Stripromans. Nu haalt Prestige het album eindelijk nog eens van onder het stof, zodat ook de nieuwe generaties striplezers ermee kunnen kennismaken. Het is een van die strips die aan de wieg stonden van de huidige golf van graphic novels. Met zijn honderd pagina’s was het in de jaren tachtig dan ook een uitzondering tussen de standaardalbums uit reeksen.

De latere strips die Alfonso Font tekende, barstten van de kleuren en de vloeiende lijnen. Hier hanteert hij zwart en wit met krasserige tekeningen vol expressie die perfect aansluiten bij het donkere verhaal. In latere albums als Jon Rohner verdiept Font zich in de onbezorgde avonturen van een vrolijke matroos. Het verschil met Gevangene van de Sterren kan nauwelijks groter zijn. Al jarenlang maakt de Spanjaard Font strips die vooraf wat gedateerd lijken. We willen zeker geen afbreuk doen aan zijn onmiskenbare kwaliteiten als tekenaar en scenarist, maar echt opvallen doen zijn strips vandaag de dag niet meer.

Waarom we deze strip dan toch voor het voetlicht halen bij goddeau? Omdat het nooit kwaad kan om je klassiekers te kennen. Gevangene van de Sterren is en blijft een knap stripverhaal dat boeiend wordt verteld en aantrekkelijk is getekend. Prestige brengt het bovendien in een aantrekkelijk geprijsde soft cover versie uit waardoor de drempel al wat lager kan liggen. De strip mag na twintig jaar dan wel wat gedateerd zijn , toch heeft Font het voordeel dat zwartwit strips nu heel wat meer ingeburgerd zijn dan bij het verschijnen van Gevangene van de Sterren. Het album is en blijft een aanrader voor een uurtje vlot leesplezier.

Font
http://www.vanditmar.nl
http://www.vanditmar.nl

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Jon Rohner (Font)

Begin jaren negentig leek de Spaanse tekenaar Alfonso Font...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in