SinBad 1 :: De krater van Alexandrië (Alary & Arleston)

Scenarist Christophe Arleston schuift voor een keer het Lanfeust-universum aan de kant. In dit eerste van twee delen krijgt hij knap weerwerk van jong talent Pierre Alary. Een klassiek maar uiterst genietbaar album is het resultaat.

Sinbad is een figuur uit de sprookjes van duizend en één nacht. Christophe Arleston heeft in deze strip echter bijzonder weinig overgehouden van de oorspronkelijke vertelling. Net zoals de sprookjesvertellers van vroeger de oorspronkelijke verhalen bijschaafden en geschikt maakten voor een breed publiek, zo houdt Arleston ook de magische en avontuurlijke elementen over voor dit nieuwe tweeluik. Sinbad is de zoon van Al-a-din. Eén ding is jammer, Sinbad weet dit zelf niet en groeit op zonder vader. Volgens de geijkte stripwetten moet een zoon dan op zoek gaan naar die verloren vaderfiguur. Dat doet Sinbad dan ook met verve. Hij moet op zoek naar de tovenares Turabah. Zij zou beschikken over de krater van Alexandrië, waarmee Sinbad in het verleden zou kunnen kijken en ontdekken wie zijn vader en moeder waren.

Tegen de verwachtingen in houdt Arleston zich behoorlijk in bij deze nieuwe reeks. Het hele verhaal zal slechts twee delen beslaan en ook de humorpedaal drukt hij ditmaal niet diep in. De mystiek en de exotische lokaties krijgen volop de voorrang in SinBad. Toch heeft tekenaar Pierre Alary (Belladonna) al aangegeven dat wat hem betreft het verhaal van SinBad niet hoeft te eindigen na deel twee. Veel zal alleszins afhangen van het succes dat het album te beurt zal vallen. Aan de promotie die uitgeverij L rond de albums van Arleston ophangt, zal het alleszins niet liggen. Voor ons was het in ieder geval een welkome verademing na de extreme drukte uit de laatste Lanfeust-albums.

De keuze voor Pierre Alary is een meevaller. Zijn sierlijke en sobere tekeningen passen perfect bij de sfeervolle wereld van duizend en één nacht. Zijn pagina’s sprankelen van de dynamiek en ook de kleuren van Jean-Paul Fernandez zitten vol warme, gloedvolle tinten. Na de twee bij Bee Dee vertaalde albums van Belladonna, kunnen we Alary bijna een gevestigde waarde noemen in Vlaanderen en Nederland. Momenteel werkt hij aan het slot van SinBad, het eventuele vervolg blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Op zijn blog geeft hij wel wat voorproefjes van een heel ander project.

L is een relatief jonge uitgeverij die pas recent voluit de kaart van de strips trekt met reeksen als Agent 327 en het Donjon-universum. Na de onvoorspelbaarheid van Talent, die eerder de albums van Arleston vertaalden, is de correcte communicatie van L dan ook een hele verbetering. Hun uitgaven zijn daarnaast ook toonbeelden van professioneel uitgegeven albums. Kortom, SinBad heeft alles in zich om een commercieel succes te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 2 =