Sonic City 2009 :: Eclecticisme troef

Amper anderhalf jaar na de eerste editie maakt De Kreun in Kortrijk zich voor de tweede keer op voor Vlaanderens eigenste All Tomorrow’s Parties. Werden de teugels vorige keer nog overgelaten aan Vlaamse rockhelden Tim Vanhamel en Aldo Struyf, dan zijn de curatoren van dienst deze keer het Amerikaanse duo Dälek. Ze stelden een programma samen dat de nadruk legt op het avontuur en decibeloverrompelingen. Eén ding staat vast: De Kreun zal daveren.

Het voorbije decennium heeft Dälek zich opgeworpen als zowat de meest experimentele en confronterende hiphop-crew van zijn generatie. Oeringredientenbeats & rhymes voeren nog steeds de hoofdmoot, maar verzuipen regelmatig in een soep van abrasieve geluidslagen, gigantisch overstuurde feedback en aurale splinterbommen. Van zo’n band, eentje die evenveel te maken heeft met My Bloody Valentine als met Public Enemy, mag je dan ook verwachten dat er niet gekozen wordt voor radiovriendelijke, rondhuppelende gitaarbandjes.

Naast Dälek, zelf afsluiter op zaterdag 4 april, valt er nog gemuteerde hiphop te horen van het duo Zucchine Drive en cultacts Subtitle en Oddateee, die al even tegendraads omspringen met de grenzen en beperkingen van het genre. Maar er valt meer te beleven dan hiphop, veel meer. Zo zal Charles Hayward, die ooit aan het roer stond van het gerenommeerde This Heat, zijn opwachting maken. Geen idee wat we precies mogen verwachten, maar de man heeft de reputatie om op z’n eentje een waar geluidscircus op poten te zetten. Op zaterdag vervolgens ook de ons onbekende acts Candie Hank (een geschifte Duitse electro-artiest), 2nd Gen (live naar verluidt een overdonderende trip) en Uniform (dark ambient).

De opwarmers zullen er vast en zeker voor zorgen dat het avondprogramma kan inbeuken op voorbereide luisteraars. Met Amenra, Scorn en Dälek loopt De Kreun immers het risico op een kleine verwoesting. De Kortrijkenaars van Amenra, die intussen ook voor een tweede keer uitgenodigd zijn om aan te treden op Roadburn, hebben de voorbije jaren voldoende bewezen de beste sloopcrew van het land te zijn. Dan nog Scorn, het legendarische project van ex-Napalm Death-drummer Mick Harris, dat vooral berucht is omwille van z’n maagomkerend logge sound. Tenslotte Dälek: hiphopguerilla’s die de gehoorkanalen een laatste keer teisteren.

Op zaterdag dan toch, want op de dag des heren, zondag 5 april, gaat het er zo mogelijk nog avontuurlijker aan toe. Destructo Swarmbots is het project van Mike Mare, de man die als gitarist vaak met Dälek op het podium staat en vooral de liefhebbers van drones zal kunnen aanspreken. Daarna staat er geen maat meer op de diversiteit: zo wordt de hyperprog van het langzaam aan gezag winnende Guapo gevolgd door de hysterische breakcore van het Nederlandse Bong Ra en de free jazz/punk-fusie van het Italiaanse Zu. Die band heeft in de loop der jaren een benijdenswaardige livereputatie opgebouwd, tekende voor een van de beste albums van 2009 met Carboniferous en wordt er eentje om naar uit te kijken. Wij rekenen naar goede gewoonte op een demonstratie waarbij horen en zien vergaan.

Het avondprogramma op zondag is ook op z’n minst intrigerend te noemen. Eerst zal de noise/wave van Action Beat, een band die tot 15(!) leden kan tellen, de tent in lichterlaaie proberen te zetten met zijn op noise en improvisatie terende herrie. Daarna is het de beurt aan Small Silence, wat ons betreft de belangrijkste reden om naar Kortrijk af te zakken: in deze band immers niemand minder dan Terrie Ex (The Ex), Massimo Pupillo (Zu) en de Scandinavische free jazzgiganten Mats Gustafsson en Paal Nilssen-Love (zie ook The Thing, OffOnOff, Brötzmanns Chicago Tentet, etc). We verwachten een spastisch huwelijk van kabaal en improvisatie. Afsluiten wordt gedaan door donderkabinet Earth, de band van Dylan Carlson, die nu pas het krediet krijgt dat hem al die jaren werd ontzegd.

Sonic City wordt vermoedelijk taai en slopend, maar zal ongetwijfeld uitgroeien tot een van de boeiendste voorjaarsfestivals. Enkele bands hebben immers een imposante livereputatie, terwijl anderen tussen al dat geweld het onderste uit de kan zullen halen om al even behendig het terrein van de voorgekauwde kost te ontwijken.

Meer info (o.m. ook over de filmavond op 3 april) en tickets zijn te bekomen via www.dekreun.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − tien =