Boven de Wolken 1 :: Het duel & 2 :: Gevechten (Hugault & Hautière)

Vergeet Buck Danny en laat ook die saaie Biggles maar aan de kant! Het muffe genre van de vliegstrip wordt door de heren Régis Hautière en Romain Hugault vakkundig ontstoft. Het tweeluik Boven de Wolken combineert een strak scenario met dynamisch teken- en kleurwerk.

Pierre Lucas-Ferron is een succesvol piloot in de jaren die voorafgaan aan de Tweede Wereldoorlog. In moeilijke omstandigheden leert Pierre de Amerikaanse piloot Allan Thompson kennen. De twee sluiten een diepe vriendschap, maar deze band komt zwaar onder druk wanneer Allan Pierres verloofde Marie leert kennen. Marie wil immers graag een filmster worden en wanneer ze Allan leert kennen, lijkt dat meteen een stuk vlotter te gaan. Stilaan groeit de kloof tussen de geliefden én de vrienden. Wanneer Pierre tijdens een vliegwedstrijd een ernstig ongeval krijgt, lijkt de breuk definitief. In het tweede deel maken we een sprong in de tijd, naar het moment waarop Allan en Pierre elkaar tijdens de oorlog toch opnieuw tegen het lijf lopen.

Uitgeverij Silvester blijft commercieel gewiekst uit de hoek komen. Zo krijgen we met deze twee albums van Boven de Wolken meteen een volledig verhaal in handen. Dit verhaal is dan meteen ook eentje van het uitstekende soort, met een flinke dosis spanning en avontuur, zoals het in de handleiding voor stripauteurs vermeld staat. De jonge Franse scenarist Hautière debuteert met dit tweeluik in het Nederlands. Naast Boven de Wolken heeft hij in zijn moedertaal de laatste jaren al tal van albums afgeleverd, allemaal bij de kleinere uitgeverij Paquet (zie ook het fijne Lincoln, in vertaling bij Daedalus). Voorlopig blijft hij bij ons een nobele onbekende, hoewel dat aan Boven de Wolken nauwelijks te merken valt. Het verhaal zit bijzonder goed in mekaar en kent eigenlijk nergens een grote dip.

Hautières compagnon aan de tekentafel is Romain Hugault. Deze bezeten vliegtuigliefhebber tekende al verschillende strips over vliegeniers. Naast Boven de Wolken wordt binnenkort ook De Laatste Vlucht, een one–shot met Hautière opnieuw aan het scenario, vertaald door Silvester. Zopas verscheen in het Frans het eerste deel van Le Grand Duc, een nieuwe prestigieuze reeks die Hugault samen met sterscenarist Yann maakt. Zijn gladde maar warme tekenstijl oogt bijzonder aantrekkelijk en de talloze actiescènes met vliegtuigen komen heel overtuigend op het papier terecht. De starre lichaamsbewegingen van de personages moeten zeker nog kunnen verbeteren, in Boven de Wolken ontsiert dit menige pagina.

Boven de Wolken verenigt de leesbaarheid van een klassieke strip met de snelheid en de flitsen van het huidige aanbod. Zowel Romain Hugault als Régis Hautière lijken klaar voor een doorbraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 − zes =