Rood Gras 1 :: Ik ben een bos en er lopen bomen door mij heen (Van Barneveld)

Alwéér een nieuwe cartoontekenaar, horen we u al denken. Gelukkig heeft Rob Van Barnevelds Rood Gras heel wat meer te bieden. Zijn eerste bundel is net verschenen bij uitgeverij Bries.

Net zoals vele andere jonge striptekenaars debuteerde Rob Van Barneveld op het internet. Eerst tekende hij stripjes over Pindakaasman of autobiografische bijdragen onder de titel Bodemloos. Sinds ruim een jaar tekent hij nu de strip Rood Gras op de site http://www.robwiltekenen.nl/. Deze ’glimlachcartoons’ maken zeker en vast hun naam waar in deze eerste bundel. Op de Stripdagen in Haarlem eerder dit jaar won Van Barneveld de Clickie voor de beste gagstrip op het web. Na die eerste erkenning ging het heel snel naar dit eerste professionele album bij de gedreven Antwerpse uitgeverij Bries.

Van Barneveld hanteert een heel eigen stijl. Zijn strips worden bevolkt door de vreemdste gedachtekronkels. Een gespierde snor die je benen vervangt, functioneringsgesprekken voor vlaggen tot zelfs zwaaiadvertenties, alles kan in de mooie wereld van Rood Gras. De auteur gaat daarbij liever voor de fijne glimlach dan voor de grote bulderlach, de naam ’glimlachcartoons’ is wat ons betreft dan ook raak gekozen. Bijna nooit sluit een Rood Gras-gag af met een echte pointe. Van Barneveld lijkt de lezer eerder te willen verleiden tot verrassing en vertwijfeling.

Hij combineert deze surreële sfeer met een wat onvaste variant op de klare lijn. Deze techniek werkt wonderwel bij het kleinschalige karakter van zijn mini-anecdotes. Daarnaast legt hij accenten via het geconcentreerde gebruik van de kleuren rood en zwart. We willen de argwanende lezer dan ook op het hart drukken zich zeker niet te laten afschrikken door de wat kaal ogende tekeningen. Achter deze ogenschijnlijke kaalheid schuilt immers een wereld vol warme fantasie.

Rood Gras werd in de eerste weken na zijn verschijning alvast zeer lovend onthaald door de pers. We kunnen alleen maar hopen dat het publiek er net zo over denkt en Rob Van Barnevelds creatie liefdevol in de armen sluit. Sinds eind oktober verschijnt er bijna dagelijks een nieuw stripje op zijn site. In 2010 zou er opnieuw een bundel van Rood Gras moeten verschijnen. Wij hopen alvast dat Bries ook dan weer voor het smaakvolle drukwerk zal instaan. Rood Gras heeft alles in zich om ook de liefhebbers van mooie en sfeervolle kinderboeken te behagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − vijf =