Cutie B 1 (Li & Marazano)

Dargaud tracht met de nieuwe reeks Cutie B duidelijk een meisjespubliek aan te spreken. Ervaren scenarist Richard Marazano koppelt zich aan het onbekende talent Yishan Li. Het resultaat is in ieder geval het meest geslaagde manga-experiment van de uitgeverij tot nu toe.

Beatriz is een meisje dat in een op Londen lijkende stad opgroeit. Haar vader is een drukbezet zakenman en haar moeder een veelgevraagd fotomodel (die haar voortdurend Cutie B noemt). Op school valt ze door haar opvallende uiterlijk wat buiten de verschillende groepjes. Toch laat ze dat niet al te veel aan hart komen en gaat ze voluit voor de liefde van haar leven. Hij spreekt haar aan via de chatkanalen en Beatriz is er zeker van dat achter die verleidingspogingen de knappe Justin schuilgaat. Al haar verliefdheden en typische puberprobleempjes brengen de auteurs in dit eerste album samen. De reeks valt dan ook best te vergelijken met Mooie Navels, het verrassingssucces van de laatste tijd. Het alledaagse leven van jonge meisjes bevat immers meer dan voldoende intriges om een strip te kruiden.

Dargaud haalt met de jonge Yishan Li een onbekende Britse tekenares naar het Europese vasteland. Sinds het einde van de jaren ’90 tekent zij vanuit Edinburgh door manga geïnspireerde stripverhalen die verspreid worden in de UK, China en de Verenigde Staten. Naast Cutie B verschijnt van haar (én Richard Marazano) in Frankrijk deze zomer het eerste album van een andere reeks, Zhen Nu. De combinatie van een Westers, wat trager vertelritme met de typische manga-uiterlijkheden werkt bijzonder goed in dit album. Na ondermeer het aangrijpende Cuervos (met Michel Durand) en het high tech avontuur van Het Chimpansee Syndroom (met Jean-Michel Ponzio) verandert hij met Cutie B het geweer radicaal van schouder. De alledaagse belevenissen van Beatriz staan in schril contrast met de gruwel en het geweld uit zijn eerdere werk. Toch brengt hij het er vrij goed van af. Cutie B heeft een gevarieerd scala aan personages, die het verhaal voldoende onverwachte en boeiende momenten bezorgen.

Een tijdje geleden startte Dargaud al de collectie Cosmo op (herinner u nog ondermeer het geflopte Vuur van Hardy en Tome), waarin het Europese en Aziatische stripverhaal een gewaagd huwelijk aangingen. Na een blitse start is er maar weinig meer van vernomen, maar nu lijkt de uitgeverij toch in haar opzet te gaan slagen. In het Frans is Cutie B immers maar één van de vele nieuwe ‘mangastrips’ die ze de laatste tijd uitbrengen. Geloofwaardige personages en een goed introducerend verhaal helpen Cutie B natuurlijk ook al een heel eind op weg. Kortom, een ongewone auteurscombinatie levert een al even onverwachte meevaller op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × drie =