Noah And The Whale + The Ideal Husband + Soko :: 15 mei 2008, Orangerie

Mocht de Botanique thema-avonden organiseren, dan vond er vanavond eentje plaats rond de ukelele. Teder bejegend door de drie groepen die vanavond optraden, stond het kleine instrument opmerkelijk centraal.

En wat is een ukelele in de eerste plaats? Juist, schattig! Iets wat de vier brave jongens van Noah And The Whale met enige verbeelding misschien ook zijn. Hun looks van schooljongens uit de Latijn-Wiskunde zijn vertederend, hun ongecompliceerde folkrock strikt ongevaarlijk. Gebouwd rond viool, handengeklap en gitaar/ukelele zijn hun melodieuze songs onmiddellijke ear catchers. "Shape Of My Heart" is een nummer dat The Coral zonder nadenken aan zijn repertoire zou toevoegen, terwijl "5 Years Time" een kruising is tussen "Jingle Bells" en een kampvuurlied. Wanneer vriendin Soko bij het zesde en laatste nummer mee het podium opkruipt, knikt de meerderheid al goedkeurend mee.

Wie we nog luider aanmoedigen is het nieuwe Belgische collectief The Ideal Husband — niet te verwarren met de New Yorkse The Ideal Husbands of The Violent Husbands. Dit mooie initiatief verzamelt in stilte de beste muzikanten van alle kanten van het land: van de Brusselse Vinz over muzikanten van Françoiz Breut of Flip Kowlier tot Isolde Lasoen. Hun Hawaïaanse jaren ’60-vibes twijfelen openlijk tussen een cocktailbar en de groezelige, melancholische atmosferen van een Wong Kai-War-film.

De zuchtende meisjesstem van Fabre-danseres Louise Peterhoff past wonderwel bij de vibrafonen, lapsteel en ukelele. Op "Dors" klinkt ze als Charlotte Gainsbourg onder wuivende palmbomen. In eenzelfde cadans gaat ze in duet met de Leonard Cohen-stem van Vinz. De romantiek heeft bij The Ideal Husband een bittere nasmaak, maar bij "Where Are Kisses" draait Peterhoff als een porseleinen pop rond haar as en vallen de rozenblaadjes letterlijk uit de lucht. Wie dan nog niet overtuigt is van de schoonheid van deze groep krijgt een nieuwe kans met "Time To Say Goodbye": een hoogzwangere Isolde Lasoen draait een muziekdoosje op gang en de vier mannelijke muzikanten neuriën in koor de backing vocals. No Goodbye No Ahola, het debuut van The Ideal Husband, verschijnt over enkele weken. Een aanrader, maar dat had u ondertussen al begrepen.

De overgang naar de bruuske, wars van alle diplomatie acterende Soko lijkt groot, maar er is nog steeds die ukelele! In tegenstelling tot enkele weken geleden, in het voorprogramma van Adam Green, houdt ze "I’ll Kill Her" als een keurige hoofdrolspeelster tot het einde. Dat ze naast haar rivale liefst ook die song zou vermoorden stopt ze niet onder stoelen of banken. In de hoop dat het publiek het van haar overneemt, ratelt ze het nummer fluisterend af.

Op dat moment heeft ze al anderhalf uur show achter de rug. Een hele prestatie voor iemand die — een ep van vijf nummers niet meegerekend — nog geen album uitheeft. De schattige Française lijkt elke gespeelde song als een bungeesprong te beschouwen. Kirrend geeft ze zich telkens helemaal over, maar kent daarin geen maat. Zo zijn we getuige van haast alle songs die ze tot nu toe geschreven heeft. Kladversies of afgewerkte stukken, het kan haar helemaal niet schelen. Tussen het ontwapenende begin ("Shitty Today", "I Think I’m Pregnant") en het voorspelbare einde is het rijden over dikke kasseistenen. De allernieuwste, meestal naamloze nummers schreeuwen om bijgeschaafd te worden. De Scout Niblett-gimmick van ongecontroleerde drumpartijen en schaamteloos geschreeuw blijft geen eeuwen duren.

Maar er is ook de hartveroverende, grappige Soko die kinderlijk maar bloedmooi zingen kan over pindakaas, overgewicht, haar ex-liefjes en haar zweterige handjes toont. Het is geen grote poëzie maar het is wel eerlijk genoeg om herkenbaar te zijn. En er wordt nederig het hoofd gebogen voor Flaming Lips en Daniel Johnston in nooit over de schreef gaande covers. Het is tijd voor Stéphanie Sokolinski om te wikken en te wegen en een eerste album uit te brengen. Hopelijk overleeft ze en snoert ze alle criticasters op haar weg de mond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + een =