Harmonia :: Live 1974

De roots van de elektronische muziek worden vaak in Dusseldorf en Detroit gelegd. Er is echter nog een derde pijler, in de vorm van supergroep Harmonia, een gezelschap dat in zijn korte bestaan psychedelica naar een hoger plan heeft getild.

Voor Kraftwerk was er niets, wordt gezegd. Misschien niet, maar tegelijk met Kraftwerk was er Harmonia. Net zoals de heren uit Dusseldorf behoort Harmonia tot de grondleggers van de elektronische muziek. Daarenboven maakt dit Duitse gezelschap aanspraak op de titel van meest genegeerde supergroep uit de geschiedenis.

Gezien de geregeld terugkerende interesse in all things Krautrock is dat laatste absoluut vreemd te noemen. Harmonia was namelijk niet meer of minder dan de cultgroep Cluster — een experimenteel elektronisch en ambient-duo dat sinds 1971 in mindere of meerdere mate actief is — aangevuld met Michael Rother. Die laatste maakte, ook in ’71, heel even deel uit van Kraftwerk op het ogenblik dat Ralf Hutter de band tijdelijk de rug had toegekeerd, en maakte vanaf datzelfde jaar furore met Neu!, het gezelschap dat Pavlov-gewijs door velen nog steeds als dé Krautrockband beschouwd wordt. Later zou ook Brian Eno zich bij Harmonia voegen, maar meer dan een interessant weetje is dat niet wanneer het gaat over Live 1974, aangezien Eno pas na het in 1975 uitgebrachte tweede album Deluxe deel ging uitmaken van Cluster. Wél relevant is dat Eno, nog voor zijn participatie in de band, Harmonia de belangrijkste rockgroep van de jaren zeventig genoemd heeft.

Al mag het begrip rockgroep hier niet te letterlijk genomen worden. Harmonia maakte weliswaar gebruik van gitaren, maar het instrumentarium van de band deed meer denken aan HAL9000 dan aan wat de gemiddelde rockband gebruikt om muziek te maken.
Harmonia bracht met Musik From Harmonia en Deluwe midden jaren zeventig twee platen uit die als baanbrekend beschouwd zouden kunnen worden, ware het niet dat debuut Musik… rond hetzelfde tijdstip verscheen als Autobahn van Kraftwerk. En die laatste plaat klonk al heel wat geavanceerder dan het debuut van Harmonia.

Die kleine technische achterstand is ook te horen op Live 1974, al staat dat de kwaliteit niet in de weg. Om het met Kraftwerk-maatstaven te zeggen: dit klinkt heel hard als Kraftwerk 2. Of het daaraan ligt dat de band nooit een groot publiek bereikt heeft, is moeilijk te zeggen. Want de psychedelische elektronica die hier gebracht wordt, klinkt verdomd goed. Zo geeft de ruim tien minuten durende opener “Schaumburg” je het gevoel een ratelslang te zijn die met stijgend genoegen de bezweringen van een fakir ondergaat. En dan moet de meer dan een kwartier durende trip genaamd “Veteranissimo” nog komen, een nummer dat, hoewel het instrumentaal is, zelfs “Feel Good Hit Of The Summer” achter zich laat qua druggehalte.

Volgens de legende — en de begeleidende bio — waren er op de bewuste avond in maart 1974 amper een vijftigtal mensen aanwezig bij het concert dat dit schijfje zou opleveren. Desondanks is de nu uitgebrachte weerslag van die avond een waanzinnige ervaring die, zeker in de vorm van hoogtepunt “Holta-Polta”, een band in topvorm laat horen. Afgelopen november heeft Harmonia, voor het eerst in meer dan 30 jaar, opnieuw samen opgetreden op het Worldtronics Festival in Berlijn. Op eBay zal het minder winst opgeleverd hebben, maar deze reünie was zeker zo belangrijk als die van enkele rockdino’s onlangs in de 02Arena. En meer dan waarschijnlijk pakken geloofwaardiger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × twee =