De Zwerver (Hausman)

p>Met De Zwerver levert Hausman, de man die de Ardennen hun romantisch karakter gaf, niet alleen zijn meest down to earth maar ook zijn beste werk af in de vorm van een uiterst sfeervolle bijdrage aan de reeks Vrije Vlucht.

Hausman. Om eerlijk te zijn: tot voor kort waren we geen fan van de strips van de baardige man. Niet alleen was het ‘er was eens’-gehalte te hoog naar onze zin, het –overigens prachtige — tekenwerk, dat bol stond van vreemde creaturen zoals bleek bij het sporadisch doorbladeren, deed ons niet alleen net iets te veel denken aan fantasy maar ook aan –zoek dekking!– de beruchte kaarten waarmee lui die in de eigen kennissenkring niet voorkomen, Magic: The Gathering spelen. En naar dat kaartspel hebben we altijd evenveel uitgekeken als naar syfilis. Maar goed: ondanks het feit dat titels als Drie Grijze Haren en De Eekhoornprinses vol tekeningen staan die stuk voor stuk een streling voor het oog zijn, waren de bijhorende verhalen dus iets te veel van de wereld om ons te kunnen bekoren.

Enter De Kabouter, u weet wel, het zogenaamde standaardwerk over de kleine vriendjes waarmee Will Huygen zich in volle hippietijd naar zowat elke boekenkast in de lage landen schreef. Ondanks alle kigheid vormt dat boek een makkelijke opstap naar all things-fantasy, om dan toch dat begrip toch maar te gebruiken. En wat met De Kabouter kan, moet De Zwerver ook kunnen.

Met verve zo blijkt, want de nieuwste Hausman is niet alleen grafisch weerom een topper, ’s mans verhaal is er eentje van het meeslepende soort, zoals alleen zogenaamde rasvertellers er een verzinnen kunnen. Het album begint overigens met een verteller. In een romantisch landelijk decor wordt voor het luisterend dorpspubliek het verhaal verteld van het huwelijk tussen een bronstige boerenjongen en een al even simpele boerendochter. Op zich een scène van niks, maar achteraf blijkt het belang ervan binnen het verhaal pas ten volle.

Het verhaal van het plattelandshuwelijk vermengt zich met Hausmans vertrouwde sagen en legenden en voor je het weet, zit je in een wereld die o zo vertrouwd lijkt, maar waar een donker en mysterieus kantje nieuwsgierig om de hoek loert, zeker wanneer De Zwerver in de buurt is. De Zwerver, een gevoelige ziel die op zoek is naar zijn plaats in de mensenwereld, duikt als welgekomen hulp vaak uit het niets op en lijkt het gedroomde sprookjesfiguur. Maar schijn bedriegt: zo volstaat het minste barstje om de spiegel af te schrijven en zijn vriendschappen soms net zo licht als een veertje in de wind. En dan is er nog het kleine volkje dat, behoorlijk onzichtbaar, een grote rol speelt. Of neem de blonde reus die, eveneens al zwervend, het verhaal insluipt. Het zijn allemaal kleine, maar essentiële onderdelen die De Zwerver tot “Iets Speciaals” maken.

Met enige vertraging, maar godzijdank alsnog, heeft Hauman ons hart gestolen. De Zwerver is een prachtalbum en dé ideale introductie tot een oeuvre dat misschien niet altijd even toegankelijk is, maar –zo blijkt– wel consistent wat betreft de kwaliteit. Een bovenmenselijk pareltje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 5 =