FESTIVALPARCOURS :: Music In Mind 2007 :: ”Het Bruges la Morte-cliché doorprikken”

Voor de tweede maal start vandaag in Brugge het Music In Mind-festival. Net als in 2004 voorzien de programmatoren van Cactus ook dit jaar een fijn programma dat een boeiende mix biedt van grote en kleine namen, van bands met een toekomst en bands met een verleden, van obscuur en toegankelijk.

"We speelden al langer met het idee om in Brugge een soort winterfestival op poten te zetten, maar dat werd lang gefnuikt door een gebrek aan geld en accommodatie", rakelt Patrick Keersebilck van Cactus het begin op. "Maar in 2004 zagen we eindelijk mogelijkheden, na een geslaagd Cactusfestival en de aanwezigheid van het nieuwe Concertgebouw. De inbreng van het Concertgebouw bestaat vooral uit het ter beschikking stellen van de locatie en de logistieke en productionele ondersteuning, maar ze komen ook financieel tussen in een paar projecten."

Vorig jaar was er bewust geen editie. "We kozen er van meet af aan voor om voor een tweejaarlijkse formule te gaan", aldus Keersebilck. "Met onder meer de concertwerking in de Magdalenazaal, het Cactusfestival, Klinkers, en nog wat activiteiten, is de ’normale’ agenda van de Cactusmedewerkers immers al goed gevuld."

En evident is het nog altijd niet, zo’n extra festival organiseren. Dit jaar hing het doorgaan van Music in Mind lang aan een zijden draadje, vooraleer dan toch zekerheid werd verkregen. "We hadden gehoopt hadden op subsidie van de Vlaamse Gemeenschap, maar die kwam niet. Toch hebben we besloten nog een keer het financiële risico te nemen na de uiterst positieve reacties op de eerste editie", klinkt het. "Het is opnieuw alleen maar mogelijk doordat het Cactusfestival dit jaar financieel weer geslaagd was en we een bijkomende subsidie krijgen van de stad Brugge. We zijn ook wat op de rem gaan staan in de normale concertprogrammering, om het plaatje rond te krijgen."

Groter L.A.

Het concept blijft ongewijzigd ondertussen: "Music In Mind moet een soort eigenzinnige exploratietocht zijn waarbij we focussen op acts die een grote muzikale zeggingskracht en/of poëtisch gehalte hebben en die in die zin letterlijk tot de verbeelding van het publiek spreken", zegt de programmator. "We willen het publiek op sleeptouw nemen voor een atmosferische muzikale trip: van singer-songwriter over postrockband tot dj of vj … stuk voor stuk acts die gemeenschappelijk hebben dat ze zich op de één of andere manier onmiddellijk vastzetten in het menselijke brein. We wilden ze presenteren in een aangepaste, vaak intimistische, bijna huiskamersfeer, om zo een bijkomende dimensie te geven aan de concerten."

Al blijft het een gok, natuurlijk. Op de affiche figureren weinig bekende namen en Brugge ligt nu ook weer niet in het centrum van het land. Keersebilck geeft toe dat het niet evident is. "Ik denk dat het sowieso een grotere inspanning vraagt om mensen naar een dergelijk gebeuren te krijgen, of het nu in Brugge is of ergens anders. De programmering situeert zich weg van de mainstream en richt zich op een eerder klein publiek van echt actieve muziekfreaks, die daarenboven over heel Vlaanderen verspreid zitten. En natuurlijk ligt Brugge minder centraal dan pakweg Brussel, wat het er niet makkelijker op maakt. Ook in de mentaliteit van mensen in Vlaanderen lijkt Brugge vaak heel ver weg, nogal onbegrijpelijk in een land met de doorsnede van groter L.A. Nochtans gebeurt hier op cultureel vlak al heel wat, maar het oude cliché van "Bruges la Morte" blijft deze stad achtervolgen. Dat willen we met Music in Mind ook helpen doorprikken."

"De verwachtingen qua opkomst liggen dus niet zo hoog. Het genre acts en de manier waarop we die willen presenteren, verdragen trouwens heel vaak niet echt een groot publiek en daar mikken we dan ook niet op. We richten ons liever op die kleinere nichepublieken van mensen die actief bezig zijn met actuele muziek én op mensen met een open ingesteldheid, die zich willen laten verrassen door een aantal voor hen op dat moment mogelijk nog onbekende acts."

Behalve de grote blikvangers trekt ook het soundlabparcours de aandacht. Daarin presenteert Music In Mind een aantal veelbelovende jonge Belgen die uit de Vlaamse ondergrond komen. Daar leeft dan ook heel wat, zegt Keersebilck. "Zonder te willen spreken van een echte indiecultuur denk ik inderdaad dat er in Vlaanderen in de marge van de mainstream steeds meer interessants aan de oppervlakte komt. Ik weet niet of het echt méér is dan vroeger, maar het is wel een feit dat het in vergelijking met tien jaar terug veel goedkoper en gemakkelijker is om in eigen beheer een project op poten te zetten, en dat via het internet zelf aan een publiek aan te bieden, zonder tussenkomst van agenten, platenfirma’s of anderen."

Music in Mind loopt van 14 tot 24 februari in het Concertgebouw in Brugge. Meer info: www.musicinmind.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 2 =