FESTIVALPARCOURS :: Music In Mind 2009 :: Het goddeau-parcours

Het hoeft niet altijd Brussel of Antwerpen te zijn. Tussen 23 oktober en 1 november is het aan Brugge om een rits spraakmakende artiesten te ontvangen, en dit in het kader van het tweejaarlijkse Music In Mind-festival. Afgaande op de programmatie belooft het alvast een razend interessante week te worden.

"Tene quod bene", of "behoud wat goed is", zo luidt de lijfspreuk van de organisatoren van het festival. Dus schotelen ze ons dit jaar opnieuw een week lang avontuurlijke muziek voor in hun prachtige Concertgebouw. Hierbij behouden ze de mix tussen veelbelovende nieuwkomers als The xx en gevestigde waarden als Mark Eitzel (American Music Club). Nieuw aan deze derde editie, is het programmeren van enkele thema-avonden.

Zo draait vrijdag 30 oktober volledig rond het Britse Warp-label. Vanaf acht uur ’s avonds tot een stuk in de nacht spelen onder meer Plaid, Bibio en Hudson Mohawke ten dans. En u bent gewaarschuwd. Want dit gezelschap heeft iets te vieren, Warp bestaat dit jaar immers twintig jaar. Om het feest compleet te maken, komen ook Gravenhurst, Red Snapper en Seefeel die avond naar Brugge afgezakt. In de Sonar Room zal er bovendien een fijne selectie aan Warp-videoclips afgespeeld worden.

Zaterdag 31 oktober belooft het flink te winteren in het Venetië van het Noorden. Die avond staat namelijk in het teken van het Noorderlicht, wat resulteert in een fijne selectie artiesten uit Denemarken en IJsland. Jóhann Jóhannsson kent u wellicht al, maar laat u zeker ook verrassen door de fragiele pop van Our Broken Garden, het nieuwe project van Efterklang-zangeres Anna Bronsted en het verstilde, epische geluid van For A Minor Reflection, dat in thuisland IJsland nu al in één adem genoemd wordt met Sigur Rós.

Ook de Belgen zijn dit jaar goed vertegenwoordigd. Mauro Pawlowski en Wim Vandekeybus brengen er hun dansvoorstelling nieuwZwart en Gabriel Rios heeft de eer om het festival op een november af te sluiten. Speciaal voor die gelegenheid brengt de Gentse Puerto Ricaan jazzvirtuoos Jef Neve en drummer Kobe Proesmans mee. Het trio brengt er in première enkele nummers uit de binnenkort te verschijnen plaat. Ook jong Belgisch talent als Maya’s Moving Castle, Lyenn en straffe madam Liesa Van der Aa, alias Louisa’s Daughter, krijgt een kans.

Music In Mind wist ook enkele exclusieve acts te strikken. Zo komt de Indiase Brit Talvin Singh op 24 oktober naar de West-Vlaamse hoofdstad afgezakt, vergezeld van een liveband. Singh stond midden jaren negentig aan de basis van de Asian Underground, een stroming die de Britse drum ’n’ bass muziek een Oosterse injectie toedient, inclusief de kenmerkende tabla’s. In 1999 leverde dit pionierswerk hem de gerenommeerde Mercury Prize Award op. En dan hebben we het nog niet gehad over Michael Nyman, de koning van het minimalisme die speciaal voor dit festival een twaalfkoppige begeleidingsgroep meebrengt. U leest het: door de gevarieerde en goed gevulde programmatie belooft Music In Mind 2009 vermoeiend, maar vooral bijzonder boeiend te worden.

De volledige affiche, alsook alle andere informatie over de derde editie van het Music In Mind-festival is te vinden op de officiële site: www.musicinmind.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 9 =