De Plaag 1 :: Het Oog van de Muur (Houot & Py)

Het gebeurt niet elke dag dat er in Vlaanderen een nieuwe uitgeverij van stripverhalen opstaat. En het is al helemaal een wonder als die zo ambitieus uitpakt als Daedalus dat doet. De Plaag is een van hun eerste twee worpen.

De Plaag 1: Het Oog van de Muur is het eerste deel van een mysterieuze thriller van Py en Houot. De identiteit van scenarist Py blijft vooralsnog een goed bewaard geheim, tekenaar André Houot heeft daarentegen al heel wat watertjes doorzwommen. Zijn meest recente reeksen zijn De Khan en Septentryon, allebei vertaald door Talent/Blitz. De houterige science fiction uit Septentryon deed niet meteen uitkijken naar nieuw werk van Houot.

Het Oog van de Muur is dan ook een aangename verrassing. Het begint meteen goed met de opvallende kaft. Een rode kat met groene ogen lijkt woest te blazen en springt zo al bijna uit de winkelrekken. Het tekenwerk binnenin is ook aantrekkelijk, hoewel redelijk wisselvallig van niveau. Houot tekent in een gedetailleerde, realistische stijl en werkt zijn platen tot in de puntjes af. Daardoor krijgt het geheel soms een gekunsteld karakter, zoals dat ook bij een auteur als Ersel (De Pioniers van de Nieuwe Wereld, Claymore) wel eens het geval is. Toch slaagt Houot er bijzonder goed in om een overtuigend Frans plattelandsdorpje neer te zetten.

Sonora is een jongeman die een oude ruïne wil verbouwen tot een woonhuis. Christie-Anne is dan weer de verwaarloosde vrouw van een carrièremaker die het grootste deel van de tijd helemaal alleen woont in een villa aan de rand van het dorp. Verschillende vreemde en onverklaarbare gebeurtenissen doen het rustige dorpsleven danig opschrikken. Stilaan worden Sonora en Christie-Anne meer en meer naar de oorsprong van de gebeurtenissen gezogen, een soort plaag die wel uit de middeleeuwen teruggekeerd lijkt te zijn.

Dit verhaal vol met vragen en vooralsnog weinig antwoorden werd geschreven door de anonieme Py. Met De Plaag levert hij of zij in elk geval een verhaal vol suspens af. Het eerste deel doet zonder twijfel uitkijken naar het vervolg. Daedalus heeft met dit album alvast aangetoond dat het een meerwaarde betekent voor de Vlaamse stripmarkt. Weinig uitgeverijen kunnen van bij de eerste uitgave zo’n professioneel afgewerkt product voorleggen. Het eerste deel van H. H. Holmes werd tegelijkertijd uitgebracht. Het wordt nu spannend afwachten welke albums Daedalus in 2007 voor ons in petto heeft. Ze beloven er voor 2007 alvast minstens vijfentwintig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven − 7 =