Ben de Boswachter 1 (Cromheecke & Letzer)

Na het lezen van Ben de Boswachter zal wellicht niemand nog durven zeggen dat een bos saai is. De ongekroonde koningen van het zachte surrealisme, Luc Cromheecke en Laurent Letzer, hebben met Ben de Boswachter 1 opnieuw een heerlijk kinderlijk album gemaakt.

Ook bij Tom Carbon viel al op dat Cromheecke en Letzer zich bekwaamd hebben in stripverhalen vol met kinderfantasie. Zij voelen zich niet geremd door de conventies en laten hier dan ook een van de verhalen beginnen met een pingpongbal die door de lucht zweeft. Waar hij heen gaat weet niemand, maar het zijn de vragen die meteen opborrelen bij onze boswachter. Zijn bos zit vol met pratende dieren die elk zo hun persoonlijke probleempjes hebben, waar Ben hen natuurlijk graag bij helpt.

De korte verhaaltjes uit dit album verschenen eerder in het ter ziele gegane Suske & Wiske Weekblad. Ze zijn gericht op een jong lezerspubliek, waar de Tom Carbon-verhalen toch net een ietwat hogere dosis nonsens bevatten. Toch vinden we ook in Ben de Boswachter meer dan voldoende om van te genieten. Dat zal ook uitgeverij Bries gedacht hebben, want zij hebben nu een eerste album gepubliceerd. Geheel in overeenstemming met Bens beroep gaat een deel van de opbrengst naar de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV). De auteurs staan immers integraal hun rechten voor elk verkocht album af.

De laatste jaren lijkt Luc Cromheecke overigens met een heuse revival bezig te zijn. Samen met Willy Linthout (Urbanus) werkt hij aan de kinderreeks Roboboy voor uitgeverij Dupuis en de kleine Haarlemse uitgeverij BeeDee publiceerde twee oude Tom Carbon-verhalen in de albums Luna Toys en Tannenbaum, evenals een vuistdikke bundel van de Taco Zip-stroken. Begin volgend jaar verschijnt bij Dupuis dan ook nog het eerste deel van de tekstloze gagreeks Plunk

.

Het doet ook deugd om na enkele jaren van zwart-wit, nog eens een album in kleur van Cromheecke te zien. Het heldere kleurengebruik geeft de vrolijke strips net dat tikje meer dwaasheid. Net als bij Tom Carbon werkt Cromheecke ook bij Ben de Boswachter overigens weer samen met vaste scenarist Laurent Letzer. Met Ben de Boswachter zullen geen van beide heren wellicht een nieuw publiek aanspreken, maar wie al eerder in hun prettig gestoorde wereld heeft vertoefd, keert er steeds met veel plezier terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 − vier =