Grote Vampier 1 & 2 :: Amor maakt amok & Onsterfelijk verliefd (Sfar)

Momenteel haasten de uitgeverijen in ons taalgebied zich om zo veel mogelijk van het werk van de Franse duizendpoot Joann Sfar te vertalen. Na Kleine Vampier wordt nu ook de reeks Grote Vampier uitgebracht. Oog & Blik neemt een vliegende start met de simultane uitgave van twee delen.

Zelf helpt Joann Sfar nog voor aanvang van het eerste deel alle twijfels de wereld uit: de grote Vampier is de kleine Vampier toen die jong was. Een vampier kan immers kiezen om weer kind te worden wanneer de wereld van de volwassenen hem niet meer zint. Deze omgekeerde redenering typeert meteen de poëtisch-absurde wereld van Fernand de vampier.

In het eerste deel Amor maakt amok maken we kennis met Fernand en zijn liefdesleven. Zijn relatie met Liou de boomvrouw is net beëindigd en wanneer hij op zoek gaat naar platen en boeken om zijn verdriet te vergeten, ontmoet hij Aspirine, een jonge vrouwelijke vampier. Zij loodst hem mee naar hippe feestjes en wordt al snel stapelverliefd. Fernand worstelt echter nog volop met Liou’s afwezigheid en wil dan ook enkel vriendschap.

Onsterfelijk verliefd toont ons een andere episode uit het leven van Fernand de gevoelige vampier. Op een reis naar Parijs ontmoet hij een jonge Japanse toeriste die meteen voor hem valt. Hij keert meteen terug naar zijn thuisland en tracht daar verder de brokken te lijmen met Liou en zijn andere vrienden. De onderlinge relaties nemen onderhand bizarre proporties aan, met alle conflicten vandien.

Liefhebbers van andere Sfar-reeksen zoals De Kat van de Rabbijn en Zwarte Olijven kennen ondertussen zijn vertelstijl met de bekende humor en thema’s. Ook in Grote Vampier hanteert hij een melancholische variant van de typisch joodse humor die de liefdesperikelen van Fernand alleen maar ontroerender en poëtischer maakt. Zoals steeds lezen ook deze albums erg vlot en lukt het Sfar ook hier om af en toe een beschouwende passage in deze voor de rest vrij klassieke albums in te lassen. Net zoals Sfars andere strips slaat ook Fernand goed aan bij het (Franse) publiek. Zo werd er al een filmbewerking gemaakt en leende de kleine versie zich tot een heuse tekenfilmreeks.

Hoewel de reeks Kleine Vampier dus duidelijk gelieerd is aan de grote versie, is de toon in beide reeksen heel verschillend. De albums van Kleine Vampier tellen slechts 32 bladzijden en zijn duidelijk gericht op een kinderpubliek. Grote Vampier is heel wat donkerder van aard en ook de centrale thematiek van de liefde refereert aan de leefwereld van de (jong)volwassene. In het Engels worden de eerste vier albums zelfs samen aangeboden als een heuse graphic novel, wat in de VS zowat gelijk staat met een keurmerk als hoogstaand en volwassen. Met deze eerste twee delen toont Oog & Blik dat ook Grote Vampier een aanwinst is voor hun fonds. De liefhebbers van Joann Sfars vertelkunst kunnen er maar wel bij varen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + achttien =