Chinaman 8 :: De Gehangenen (TaDuc & Le Tendre)

Met De Gehangenen verschijnt alweer een nieuw deel in de klassieke stripreeks Chinaman. Sinds uitgeverij Dupuis die reeks enkele jaren geleden overnam, is hij uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Auteurs TaDuc en Le Tendre behouden ook deze keer alle charme van de eerdere albums.

John Chinaman verliet in het vorige album Confrontatie in Blue Hill zijn vrouw Ada. In zijn eenzame tocht ontmoet hij de extravagante gokker Zed Ashe. Ondanks zijn gewoonte om zijn tegenspelers door valsheid van hun geld te beroven, wint hij toch de sympathie van Chinaman. Wanneer beide eenzaten ene Horace Cully nog net kunnen verhinderen zelfmoord te plegen, krijgen ze de bende van Wild Catty achter zich aan. Andermaal brengt Chinamans goedheid hem in een lastig parket.

Na de romantische interactie tussen Chinaman en Ada in de vorige delen, trekt scenarist Serge Le Tendre ditmaal de humoristische kaart. Zed is een echte babbelkous en drijft Chinaman meermaals tot wanhoop met zijn niet aflatende drang tot praten. Het geeft De Gehangenen iets aparts dat in de vorige delen wat al te vaak achterwege bleef: humor. Le Tendre durft de status quo in zijn reeks aan te pakken en te wijzigen. Zo houdt hij Chinaman steeds fris en weet de lezer dat hij in elk deel verrast kan worden met nieuwe wendingen in Chinamans leven. Hij toont ook dat hij een kei is in het scheppen van nieuwe figuren die steeds een toegevoegde waarde zijn voor de reeks. Het blijft dan ook afwachten wat hij in de volgende delen met figuren als Zed en wellicht ook Horace zal uitrichten.

Olivier TaDuc evolueert met elk deel en blijft zich verbeteren in een klassieke realistische stijl die steeds overtuigender wordt. Ook de inkleuring van TaDuc samen met echtgenote Nadine Voillat straalt in zijn warmte en evoceert mooi de verzengende sfeer van het wilde westen. TaDuc voelt bovendien perfect de nuances van het scenario aan, zodat we met recht kunnen zeggen dat beide auteurs een hecht duo vormen dat het beste in elkaar naar boven brengt.

Chinaman klimt stilaan naar de top van de Spotlightcatalogus. Het is een van de weinige reeksen die elk jaar met een nieuw deel op de proppen komen, maar daarbij ook niets aan frisheid inboeten. Anderzijds is het ook lang geleden dat een western ons nog zo kon boeien. In dit deel blijven de maatschappelijke thema’s wat meer op de achtergrond, waar in eerdere delen bijvoorbeeld de verdrukking van de Aziaten in het jonge Amerika hevig op de korrel werd genomen. De Gehangenen mag dan wel wat lichter uitgevallen zijn, het blijft een oerdegelijke avonturenstrip die ons zeker kan bekoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 − 5 =