Chinaman 4 :: De roetvreters (Taduc & Letendre)

Western en martial arts zijn twee beproefde actiegenres. In de serie Chinaman brengen auteurs TaDuc en Le Tendre beide samen voor een zeer fijne avonturenstrip.

Als uitgeverij Dupuis een nieuwe serie lanceert, doet ze het goed. In oktober vorig jaar kwam deel 1 van Chinaman uit, zopas verscheen deel 4 reeds. Dat is niet zo spectaculair als je weet dat er vroeger reeds 5 delen verschenen zijn in het Frans. Tot nu toe bestaat Chinaman dus vooral uit opgewarmde oude kost. Gelukkig zijn de verhalen van een fatsoenlijke kwaliteit zodat het niet al te hard stoort. Integendeel, het is zelfs relatief fijn om slechts twee maanden op een nieuw deel te moeten wachten.

Het hoofdpersonage — John Chinaman — is een Chinees die rondtrekt door het wilde westen en de typische cowboy-avonturen meemaakt. Losgeslagen desperados, puriteinse gekken, corrupte spoorwegbouwers… Ze passeren allemaal de revue. Chinamans achtergrond als lijfwacht van een triadebaas en opleiding in samoeraitechnieken komen hem regelmatig goed van pas om pistolen uit handen te schoppen en dergelijke meer. Hierdoor weten de auteurs een nieuwe draai te geven aan de typische westernclichés.

Ze worden om te beginnen gemengd met de typische martial artsclichés tot een al heel wat minder clichématige cocktail, maar ze weten dit alles te overstijgen. Er is bijvoorbeeld heel wat meer aandacht voor de meer sociale aspecten van het wilde westen en al te oppervlakkige voorstellingen worden uit de weg gegaan. Het is bijvoorbeeld al duidelijk dat Chinezen niet alleen wasserijen open houden. Chinaman zelf is bovendien zeker geen moreel superieure held. Hij heeft ook zijn donkere kantjes. In dit vierde deel laat hij de Japanse eergevoelens bijvoorbeeld primeren over objectieve rechtvaardigheid.

Niet alleen de verhaalelementen doen nogal eens aan Blueberry denken, ook de tekeningen vertonen bij momenten hel wat gelijkenis met Girauds helder gedetailleerde platen. Ook hier weer hoeft Chinaman niet in de schaduw te staan van de bekende voorbeelden want TaDuc heeft heel wat meer in zijn pen zitten dan het aftekenen van Blueberry-strips.

Chinaman is met andere woorden een zeer degelijke avonturenstrip. Een nieuwe western, die welkom is nu Giraud zich niet echt meer met Blueberry bezig houdt en die bovendien heel wat nieuwe elementen introduceert in een typisch jongensstripgenre. De moeite waard om eens te proberen, zeker zolang het eerste deel nog aan verminderde prijs te krijgen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + 13 =