Brieven uit een Verre Toekomst (Mattotti)

Een nieuw album van Lorenzo Mattotti is steeds een bijzondere gebeurtenis. De Italiaanse kleurenvirtuoos werkt vaak in zwart-wit, maar blijft in de eerste plaats toch bekend omwille van zijn legendarische kleurenstrips als Vuren en Fluister. Zopas publiceerde Oog & Blik Brieven uit een Verre Toekomst, een bundel van ’s mans kortverhalen, die eerder reeds her en der gepubliceerd werden.

Toch trapt het album af met een volledig nieuw verhaal van 24 pagina’s, op scenario van rijzende Italiaanse ster Gabriella Giandelli. In de gekende Mattottistijl beschrijft hij een scène op een luchthaven, waar een jonge vrouw wacht op een vlucht terug naar huis. Mijmeringen over zichzelf en wie er thuis op haar wacht worden ruw onderbroken door een vreemde ontmoeting met een man. Gevoelens, emoties en spanning worden haast zonder woorden weergegeven door zijn sprekende kleurengebruik.

Regelmatig publiceert Mattotti kortverhalen in de meest gerenommeerde tijdschriften. Een boek als het deze is dan ook een geschenk uit de hemel voor de liefhebbers. Verhaaltechnisch blijft het allemaal natuurlijk wat vluchtiger en oppervlakkiger, maar tekentechnisch is het weer smullen geblazen. Het titelverhaal vermengt sciencefiction met een persoonlijke visie op het tijdloze karakter van de kunst.

Mattotti is ook een van die auteurs die zowel door het vaste strippubliek als ook meer en meer door kunstliefhebbers op handen wordt gedragen. Enkele jaren geleden streek een tentoonstelling van zijn werk neer in Leuven en het was meteen duidelijk dat zijn werk zich uitstekend leent voor een expositie. De intrinsieke pracht en kracht van elke plaat komt ook perfect tot zijn recht los van het verhaal. Reisverslagen en schetsboeken van zijn hand gaan dan ook vlot over de toonbank en schoppen het zelfs tot vertalingen in het Nederlands, iets wat weinig van Mattotti’s collega’s gegeven is.

De liefhebbers kunnen tevreden zijn: de nieuwe Mattotti is een sterk album geworden en er liggen nog twee vertalingen in het verschiet. Na vele jaren verschijnt er eindelijk een herdruk van het meesterlijke Vuren en ook het oude album Signor Spartaco zal voor het eerst in het Nederlands verschijnen. Zoals steeds zal Oog & Blik instaan voor de uitgave en daarmee het oeuvre van een essentieel auteur weer wat vollediger in het Nederlands presenteren. De uitgeverij heeft woelige maanden achter de rug door het failliet van verdeelcentrum Het Raadsel, maar met uitgaven als deze bewijzen ze voor de zoveelste keer dat ze het artistieke centrum van de Nederlandstalige stripwereld vormen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × een =