Koma 1 :: La Voix des cheminées, 2 :: Le Grand Trou, 3 :: Comme dans les Westerns (Peeters & Wazem)

Zwitserland leek tot voor kort niet meteen een land waar de strip een grote rol van betekenis speelt. Sinds enkele jaren publiceren er echter enkele jonge Zwitserse auteurs die steeds meer ook in andere Europese landen op bijval kunnen rekenen. Voorlopig blijven de vertalingen beperkt, maar met Koma wordt er toch nadrukkelijk gesolliciteerd naar commercieel succes.

Tom Tirabosco, Alex Baladi, Frederik Peeters of Pierre Wazem, voorlopig doen deze obscure namen wellicht weinig belletjes rinkelen. Het zijn de meest vooraanstaande auteurs die Zwitserland de laatste jaren heeft voortgebracht. Sinds begin de jaren negentig publiceerde de kleine uitgeverij Atrabile hun verhalen reeds in albumvorm en in hun tijdschrift Bile Noire. Stilaan pikten ook de Franse uitgeverijen zoals Humano en Casterman hen op en raakte hun werk verspreid in de francofone stripwereld. Oog & Blik verrichtte vorig jaar andermaal pionierswerk door het vertalen van Tirabosco’s De Bosduivel. Voorlopig lijkt het daarmee op te houden, maar wij bij Goddeau wensen de dames en heren uitgevers een handje te helpen door hen een parel als Koma voor te stellen.

Addidas (niet zoals de schoenen) is een klein maar dapper meisje dat met haar vader tracht te overleven in een vreemde, volledig geïndustrialiseerde wereld. Haar moeder is vroeger overleden en ook Addidas lijdt aan een vreemde kwaal. Ze heeft immers vaak last van flauwtes waarbij ze volledig het bewustzijn verliest. Dat verhindert haar natuurlijk om samen met haar vader haar werk als schoorsteenveger goed uit te oefenen. Wanneer haar vader wordt weggestuurd naar een strafkamp om een onverklaarbare reden, is Addidas op zichzelf aangewezen. Plots lijken haar dromen echter meer dan waarheid te worden en duikt het vreemde wezen uit haar visioenen op in haar leven.

Koma is een stripverhaal dat we moeten koesteren. Het verhaal van Pierre Wazem biedt op elke pagina wonderlijke vondsten en het geheel ademt een positieve sfeer uit. Hoe troosteloos ook de toestand van onze figuren, altijd blijf je geloven in een goede afloop. Ook de mooie mengeling van bittere toekomstbeelden en bizarre droombeelden werkt wonderwel. De tekeningen van Frederik Peeters sluiten dan weer mooi aan bij de moderne golf van tekenaars en we herkenden duidelijk invloeden van Christophe Blain en Craig Thompson. Peeters is een meesterverteller, zoals hij ook reeds in andere boeken zoals Pillules Bleues en Lupus aantoonde. Hij legt de juiste accenten in Wazems verhaal en samen maken ze van Koma dan ook een ideale combinatie van stilistisch boeiende auteursstrip en een technisch perfect uitgevoerd verhaal. Zelden werd het onze Nederlandstalige uitgeverijen zo makkelijk gemaakt om nieuw bloed in hun fonds te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × twee =