Mathieu Bablet :: Carbon & Silicium

Bekijk Berichten
Scratch Books brengt voor het eerst werk van Mathieu Bablet in het Nederlands. Deze Fransman is internationaal een van de grootste talenten van de afgelopen tien jaar. 'Carbon & Silicium' is een imposant stuk SF van de beste soort.

Scratch Books brengt voor het eerst werk van Mathieu Bablet in het Nederlands. Deze Fransman is internationaal een van de grootste talenten van de afgelopen tien jaar. Carbon & Silicium is een imposant stuk SF van de beste soort.

Dat een jonge Franse stripmaker zou doorbreken met een filosofisch sciencefictionverhaal met spectaculair en soms duizelingwekkend tekenwerk hadden weinigen op voorhand durven te voorspellen. In 2011 debuteerde Mathieu Bablet immers eerder geruisloos met La Belle Mort, een sombere dystopie waarin hij wel meteen zijn indrukwekkende tekenstijl kon presenteren. Nadien richtte hij zich in het tweeluik Adrastée op een historische setting die hij in zijn stilaan typerende urban sciencefictionstijl drenkte. In 2016 volgt dan de doorbraak met Shangri-La, een omvangrijk one-shot waarmee Bablet voor het eerst de filosofie echt in zijn werk introduceerde. En met succes, want het boek schopte het tot de officiële selectie van het Festival van Angoulême en werd een van de grote verkoopstoppers van de Franse stripwereld in dat jaar.

Carbon & Silicium was Bablets tweede werk na zijn doorbraak. Hij ging verder op de ingeslagen weg met opnieuw een dik, sterk filosofisch geïnspireerd boek in een sciencefictionsetting. Carbon en Silicium zijn twee AI-robots die door het bedrijf van Noriko gecreëerd worden. Beide types zijn de eerste van hun soort en moeten een soort voorbode worden van het verder ontwikkelen van robots die een steeds grotere rol in de samenleving moeten opnemen. Op één moment krijgen beide robots alle bestaande kennis van een bepaalde periode opgeladen en zijn ze met alle netwerken ter wereld verbonden. De verschillende hoofdstukken zijn opgehangen aan jaartallen waarbij doorheen de jaren en eeuwen Carbon en Silicium de enige constante zijn en ze de wereld om hen heen zien veranderen. Ook hun rol in die wereld evolueert mee en zorgt voor een bijzonder intrigerende leeservaring.

Grafisch blijft Bablet zich verder ontwikkelen. De grote platen met stedelijke landschappen blijven altijd aanwezig, maar Bablet durft zijn personages meer en meer op de voorgrond te plaatsen. Stilaan nemen die personages een evenwaardige plek in als de omgeving, wat de menselijke kant van zijn verhalen zeker ten goede komt. Doorheen het hele boek krijgen de beide robots een volwaardig en gelaagd karakter. Carbon & Silicium is zonder twijfel Bablets meest diepgaande werk. Het vraagt enige inspanning om je in de wereld van deze strip in te leven, vooral door het wat afstandelijke en ruwe karakter van de tekeningen. Maar na een eerste hoofdstuk was die onwennigheid al helemaal verdwenen en waren we helemaal verkocht.

Hoewel Mathieu Bablets werk naast het Frans ook al uitgebreid in het Engels beschikbaar is, is Carbon & Silicium het eerste album dat ook in het Nederlands verschijnt. Scratch bouwt zijn diverse fonds nog verder uit, en met dit album hebben ze een echte topper in handen. Met de epische, intelligente SF van Mathieu Bablet hebben ze een moderne klassieker in huis. Dat er nog vele vertalingen mogen volgen.

9
Mathieu Bablet
Mathieu Bablet

recent

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

I.M. Steve Albini

Steve Albini is overleden. Een hartaanval. Volgens sommige berichten...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in