(Onze) concertfotografen verkopen prints voor LIVE2020

Concert Photographers United (CPU), het collectief van 25 concertfotografen dat beelden maakt op grote festivals en concerten, lanceert een nieuw initiatief om bij te dragen tot het Live2020 steunfonds. Het team en bevriende fotografen zullen topfoto’s uit hun concert – en festivalcollectie als kwaliteitsprints te koop aanbieden. Alle inkomsten worden integraal doorgestort naar Live2020. Uit Enola-stal leveren Cathy Verhulst, Jan Van den Bulck, Nadia Denys, Peter Duyts en Timmy Haubrechts hun bijdrage.

Het juiste beeld zegt meer dan duizend woorden

C.R.A.P. staat voor Cultural Rescue Aid by Photographers en is een initiatief van CPU. Dit fotografencollectief werkt samen met VRT, Dansende Beren, Ticketmaster en de Sportpaleis groep en verzorgt het beeldmateriaal van alle grote festivals en concerten. Dat leverde parels van beelden op voor verslaggeving in de professionele pers achteraf, zodat de sfeer van het live evenement ook muziekliefhebbers thuis kon bereiken. Door de huidige omstandigheden kan ook dit team momenteel niet aan de slag, maar ze willen niet bij de pakken blijven zitten.

Initiatiefnemer Jan Van Hecke verduidelijkt: “Als fotografen hebben we frontstage access tot de backstage die de magie mogelijk maakt. De lockdowns maken het de cultuur- en evenementensector onmogelijk om winstgevende producties te maken. Duizenden getalenteerde technici, organistoren, muzikanten en betrokken werknemers zitten zonder werk en zonder inkomsten. Dat is echt ‘crap’. Daarom stellen we onze beelden open. We hopen dat mensen massaal beelden kopen, om zo een vleugje live magie van hun favoriete artiesten of concerten in huis te halen en zo de mensen te steunen die deze magie tevoorschijn toverden. Zodat zij de moed erin houden tot wanneer we het weer samen mogen ervaren.”

Beleven dat het gedrukt staat

In de huidige no-touch samenleving maakt drukwerk enige tactiele beleving mogelijk. De fotografen slagen erin om de essentie van een artiest of concert in één beeld te capteren. Het juiste drukwerk doet die emotie alle recht aan. C.R.A.P. werkt daarom samen met het printlabo Het Objectief in Gent. Zij zullen hoge kwaliteitsprints voorzien op hoogwaardig papier, zodat iedereen een beeld van zijn/haar/hun favoriete artiest of concert in huis kan halen.

De collectie beelden van artiesten en concerten is beschikbaar op de website: https://www.crap.photo. Bezoekers hoeven enkel de beelden te selecteren die ze willen aankopen. C.R.A.P. zorgt voor de coronaproof levering aan huis.

Het CPU initiatief werkt met eigen beelden, en mag ook puren uit het repertoire van bevriende fotografen van o.a. De Morgen, de Standaard, Humo, en meer. Geert Van de Velde (Nieuwsblad) & Koen Keppens (Rock Werchter, Humo) duiken alvast in hun archieven.

CPU aanvoerder Joost van Hoey sluit af: “Onze cultuursector is van wereldniveau, onze festival – en concertreputatie ongeëvenaard. We hopen met C.R.A.P. de mensen die zich hiervoor al jaren inzetten de erkenning te geven die ze verdienen en hen wat financiële ademruimte te verstrekken om dit non-jaar te overbruggen. #buythecrap voor #UnitedForLiveMusic. Alle opbrengsten storten we integraal door aan LIVE2020. Want CPU hoopt echt iedereen terug te zien in de zalen, en op de weiden, wanneer het terug veilig is.”

Geïnteresseerden kunnen puren uit beelden van volgende fotografen: Bert Savels, Carlo Verfaille, Cathy Verhulst, Cedric Depraetere, Chris Stessens, Damon De Backer, Dorien Goetschalckx, Fleur De Backer, Francis Vanhee, Freya Goossens, Geert Van de Velde, Jan Van den Bulck, Jan Van Hecke, Joeri Swerts, Jonas Demeulemeester, Joost Van Hoey, Karel Uyttendaele, Kobe Schepers, Koen Keppens, Larissa Zenner, Lies Borgers, Livia Vaduva, Margit Vantoortelboom, Mats Palinckx, Matthias Engels, Michelle Geerardyn, Nadia Denys, Nathan Dobbelaere, Nikki Lucy, Peter Duyts, Romain Ballez, Rudy De Doncker, Stijn Verbruggen, Sven Dullaert, Tim Tronckoe, Timmy Haubrechts, Willem Devriendt en Ymke Dirikx.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in