Michiel van de Pol :: Huidhonger en andere ongemakken

Scratch Books speelt kort op de bal met een bundeling van de corona-dagboekstrips van Michiel van de Pol. Huidhonger is een welgekomen hernieuwde kennismaking met de stripmaker met de meest uitzinnige verbeelding van Nederland.

De laatste jaren is Michiel van de Pol vooral bekend als maker van langere stripverhalen met vaak absurde, maar toch hoogst herkenbare verhalen. In een verder verleden was Van de Pol via zijn website Cartoondiarree één van de pioniers van de online dagboekstrips in ons taalgebied. Daar vielen al zijn fijnzinnige woordhumor en verregaande flexibiliteit qua hersenkronkels op. Tegelijk bleek hij ook een meester in spitse pointes. Door de coronacrisis en de snel gestarte lockdown werd Van de Pol opnieuw naar de actualiteit van dagboekstrips geleid om zijn twijfels en overpeinzingen van zich af te tekenen. In normale omstandigheden is hij ook actief als tekenaar op bedrijfsvormingen, waar hij conclusies en afspraken in kernachtige tekeningen vat. Die tijdsbesteding viel in de lockdown volledig weg, wat ook weer tijd beschikbaar maakte voor dagboekstrips. Al snel besliste Van de Pol samen met de uitgeverij Scratch Books om een bundeling van die coronastrips uit te brengen. Dit gebeurde aan de start van de zomer, toen de tweede golf van het virus ook in Nederland op gang kwam.

Op een heel directe manier speelt Michel Van de Pol in Huidhonger in op de actualiteit en het unieke karakter van deze periode. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en niemand weet hoe de situatie de komende tijd zal evolueren. Net op die herkenbaarheid speelt dit boek in. Tegelijk is het een fijne terugkeer naar de anekdotische Van de Pol, die dagelijkse voorvallen absurdistisch uitvergroot in korte dagboekverhalen. Van de Pol stelt zich heel kwetsbaar op en gooit zijn eigen overpeinzingen open op papier. Hij slaagt erin om die kleine, persoonlijke gebeurtenissen toch een soort universeler karakter mee te geven, wat uiteraard een groot talent is voor een stripmaker die dagboekstrips wil delen met het publiek. Hierdoor overstijgen zijn dagboekaantekeningen steevast het louter persoonlijke.

Met Huidhonger speelt Scratch tegelijk heel kort op de bal. Strips die tussen maart en juni gemaakt werden, verschenen in juli al in boekvorm. Meestal zit er meer tijd tussen de creatie en de publicatie van strips. Dit maakt Huidhonger nog net dat tikkeltje interessanter. Ondertussen werkt Van de Pol online nog verder aan dagboekstrips. Het zal dan ook afwachten zijn of Huidhonger op korte termijn een vervolg zal kennen.

Na Van de Pols vorige (en absoluut hilarische) graphic novel De Gevoelige Mannenclub, waarvan het verschijnen nagenoeg samenviel met de start van de coronacrisis, is Huidhonger zijn tweede boek in 2020. Meteen willen we hier ook een lans breken voor de graphic novel, die al te fel onder de radar bleef en het zonder meer waard is ontdekt te worden. Michiel van de Pol is een auteur die steeds weer boeiende verhalen maakt en op die manier het publiek blijft verrassen. Bovendien heeft hij zowel grafisch als vertellend een heel eigen stijl die hem onvergelijkbaar maakt binnen ons taalgebied. Huidhonger is een heel toegankelijk album. Ideaal dus voor de lezer die zijn werk wil ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + 9 =