Nel Aerts :: Museum M Leuven

Slechts weinig kunstenaars durven de eerste solotentoonstelling die hen aangeboden wordt, opvatten als een show. Deze show wordt dan opgevat als een constructie, een momentopname die vooral voor haar symboliek bekend zal blijven. In Museum M in Leuven doet de jonge kunstenares Nel Aerts exact dit.

Nel Aerts :: The Waddle Show; a counteractDe praktijk van Nel Aerts beperkt zich niet tot één medium. De nadruk lijkt te liggen op schilderkunst maar haar werk omvat ook collages, tekeningen, beeldhouwkunst, textiel, animatiefilms tot zelfs performances toe. Ze zet veelal tragikomische figuren neer die getuigen van een eenvoudige lijnvoering waarbij gewerkt wordt met grote kleurvlakken.

Bij deze expo wordt de scenografie in gang gezet door een collage van een slangenbezweerder. De figuur van de slangenbezweerder is voor Aerts eerder metaforisch op te vatten en staat symbool voor deze van de kunstenaar. De toegang tot de tentoonstelling wordt trouwens verschaft door een uitgehouwen figuur van een slangenbezweerder. Aan de muren hangen een soort portretten, in tegenstelling tot bij andere expo’s echter zonder naamkaartjes of aanduidingen. Enkel de expogids verschaft de benamingen. In de monotheïstische ruimte keert overal de vorm van de meanderende slang terug. In de collages aan de muren, vaak allusies aan dromen, nachtmerries, herinneringen. En in de centrale opstelling die de vorm van een slang aanneemt en waarin op gerichte afstand een reeks bewerkte koffiepotten staan.

De blik op de buitenwereld wordt dichtgemaakt door afsluiting van de ramen op de wereld buiten de ruimte. Er komen zogenaamde Waddle Works terug, die de nadruk leggen op hun eigen fragiliteit en onevenwicht. De opeengestapelde koffiepotten zijn oorspronkelijk immers niet gemaakt om op elkaar gestapeld te worden.

De bedoeling van de kunstenares lijkt in eerste instantie geslaagd. Een soort mystieke beleving treedt in. De slangenbezweerder neemt de ruimte in. Bij nader toezicht dient echter de vraag gesteld te worden welke boodschap de kunstenares nu eigenlijk wil geven in deze eerste solotentoonstelling. Een dergelijke tentoonstelling opent juist altijd een venster op de visie van de kunstenaar. In welke mate hoogst persoonlijke herinneringen en obsessies deze visie gaan vorm weten te geven, blijft in het midden.

Nel Aerts. The Waddle Show. A counteract loopt nog tot 15 maart 2020 in Museum M te Leuven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + achttien =