Erik Kriek :: De Balling

Voor het eerst pakt Erik Kriek uit met een langer stripverhaal in de graphic novel De Balling. Meeslepende inhoud, sfeervol tekenwerk en een feilloze uitgave van Scratch Books maken deze strip tot een topper in het aanbod.

Er zijn maar weinig stripmakers die de feeling voor esthetiek van Erik Kriek zelfs maar benaderen. Zo is elk nieuw boek van de man gewoon al een feest om het in de winkel te zien liggen. Ook met De Balling is het weer van dat. Met een mooie harde kaft en een linnen rug en een sfeervolle keuze van kleuren en lettering van de titel, is deze nieuwe strip één van de opvallendste recente verschijningen op de tafel bij onze lokale stripzaak. Zonder zelfs maar één letter van het verhaal gelezen te hebben, maakte Erik Kriek dus al een sterke start. Gelukkig bleef het daar niet bij.

De Balling is het verhaal van Hallstein Thordson. Na jaren van rondzwerven keert die terug naar het dorp waaruit hij eerder verjaagd werd na een duistere moordzaak. Erik Kriek werkt zijn sfeervolle, contrasterende pagina’s uit tot een bad van koude en strakke, huilende wind. Deze noordelijke setting is trouwens een nieuwe stap in het oeuvre van Kriek, dat voordien toch sterker in de Angelsaksische (pop)cultuur geworteld was. Stap voor stap komen we als lezer te weten wat er in het verleden gebeurd is in het dorp en hoe dit tot vandaag onherstelbare schade heeft aangericht.

In De Balling gaat Kriek ook voor het eerst voluit voor één lang verhaal, waar zijn vorige werk steeds een bundeling van kortere, thematisch verbonden verhalen waren. Narratief spant hij hier stevig zijn spieren en toont dat hij ook als verteller zijn mannetje kan staan. Tot nu toe was Erik Kriek immers toch vooral bekend als illustrator met een heel eigen, typerende stijl, die ook nog strips maakt. Met De Balling werpt hij wat ons betreft dat label van ‘illustrator’ vakkundig van zich af en vervang het door ‘auteur’. Zowel de tekeningen als het verhaal beheerst hij ondertussen tot in de puntjes.

Ook internationaal wordt Krieks werk steeds vaker opgepikt. Met de eerdere Angelsaksische invloeden en thematieken was dat wellicht logisch. Hopelijk lust men ook deze donkere Noordse vertelling in het buitenland. Indien men daar ook een uitgeverij vindt die dergelijk feilloos werk aflevert als Scratch Books, dan zit wel gebeiteld, lijkt ons zo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien + een =