Frederik Van den Stock :: Buck

Een strip maken over de eerste mens die over deze aardkloot sjokte, het klinkt niet bepaald als een veelbelovend idee. Na duizenden jaren van religieuze overlevering kennen we dat verhaal immers wel. Ware het niet dat Frederik Van den Stock op heerlijk vrije wijze met de vertrouwde gegevens aan de slag gaat.

Frederik Van den Stock is bij liefhebbers mogelijk bekend dankzij zijn Brusselse werk: de Antwerpenaar tekende onder meer Bart, een kortverhaal dat deel uitmaakte van Brussels in Shorts. Daarnaast vind je op ‘s mans website nog ander werk, gaande van stripgedichten en een verhaal over internetverslaving in een Chinese bootcamp. Nu is echter de tijd gekomen om als de weerlicht koers te zetten richting stripspeciaalzaak voor de aanschaf van Buck, een bijzonder fraai boekwerk waarin Van den Stock het heeft over De eerste man op aarde, zoals de ondertitel van Buck luidt.

Het tekenwerk in dat nieuwe boek doet aanvankelijk wel heel erg aan dat van Brecht Evens denken, zij het een Evens die met de verkeerde hand aan de slag gaat en zo, mogelijk tot zijn eigen verbazing, alsnog met een tot de verbeelding sprekend resultaat voor de dag komt. Het ziet er vertrouwd uit, maar straalt een zekere charmante ongekunsteldheid uit. Dat gevoel verdwijnt overigens naar de achtergrond naarmate Van den Stocks verhaal je meer en meer in zijn greep krijgt en de tekeningen hoe langer hoe meer herkenbaar worden als Van den Stocks werk.

Buck, zoals de eerste mens op aarde blijkt te heten, is een fascinerende figuur. Iemand die niet altijd weet hoe best met zijn situatie om te gaan. De eerste, en dus voor zekere periode ook enige mens, is immers soms zo verdomd alleen. Hij roept in wanhoop de dieren aan, vervolgens God, maar niemand antwoordt en daar zit hij dan in zijn paradijs. Er zit niks anders op dan het vuur uit te vinden, het ijzer en – het is slechts een logische volgende stap – het 8,8cm Flugabwehrkanone 37.

Ja, het verhaal van de eerste mens zoals Van den Stock dat vertelt, verschilt op het eerste zicht nogal met de versie die doorgaans voorgeschoteld wordt, maar uiteindelijk ook niet. Geweld, kapitalisme, seks: het was altijd aanwezig in de vertellingen, alleen wordt het hier in een andere vorm gepresenteerd.

Van den Stock flirt met cynisme, maar wordt nooit bijtend. Dankzij het warme kleurgebruik in zijn tekeningen, weet de auteur zelfs eens gloedvol karakter aan Buck mee te geven, wat het soms absurde maar altijd intrigerende verhaal een zeer aantrekkelijk karakter geeft.

Van den Stock is weliswaar nog geen naam als een klok, maar met Buck heeft de jonge dertiger een boek gemaakt dat hopelijk zijn naambekendheid vergroot en hem op pad zet naar nog meer raadselachtige, tot de verbeelding sprekende werken. Hij is er in ieder geval in geslaagd met overbekend materiaal een origineel verhaal te vertellen, een prestatie die weinigen gegeven is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen − 2 =