MGLA :: 16 mei 2019, De Kreun

Het zijn hoogdagen voor black metalfans en vooral voor diegenen die in West-Vlaanderen wonen. Tijdens het Pinksterweekend is er Throne Fest in Kuurne, en donderdag stond de Poolse band MGLA in De Kreun in Kortrijk. Het werd een optreden om in te kaderen.

De vierkoppige (gemaskerde) band stond in 2014 en 2016 al eens op het black metalfestival, drie jaar later mogen ze dus opnieuw langskomen voor een clubshow van dezelfde organisatie. Sinds hun tweede passage heeft MGLA — de bandnaam betekent mist in het Pools — echter niets nieuw uitgebracht. Gelukkig is Exercises In Futility een plaat die bijna vier jaar na de release nog altijd kan grijsgedraaid worden. Pitchfork noemde het een van de beste platen in het genre van het jaar, en ook Behemoth-frontman Nergal uitte zich als fan op zijn Instagram-account. En dat is meer dan terecht.

In vergelijking met With Hearts Toward None (2012), die door sommigen zelfs een absolute mijlpaal in het genre genoemd werd, is Exercises In Futility nog intenser en gepolijster. Het gebrek aan experimenteerdrift — MGLA blijft vasthouden aan traditionele recepten — wordt ruimschoots gecompenseerd door de intense kracht van de melodieuze black metal. Zo ging het er ook live meteen aan toe. Meteen gaan enkele vuisten en devil horns de lucht in, en wordt er volop geheadbangd. Van de eerste tot laatste noot is het optreden een verwoestende geluidsstorm die tegelijk gruwelijk mooi is.

Het geheim van MGLA’s meeslepende sound? Hypersnelle, repetitieve riffs, een indrukwekkende strot van Mikołaj Żentara (blijkbaar de zoon van een in 2011 overleden Pools acteur), al even imponerend drumwerk van Maciej Kowalski (de andere creatieve helft van de band) en vooral een bijna trance opwekkend sfeertje. Het maakt van MGLA een band die gesmaakt kan worden door zowel traditionelere fans van de oude Mayhem en Dissection als adepten van Wolves In The Throne en Deathspell Omega.

Hoogtepunten van een klein uur durende set zijn furieuze kleppers zoals “Exercises In Futility II”, “With Hearts Toward None I” en “Exercises in Futility VI”. Na dat laatste nummer, een bijna negen minuten durende mokerslag, neemt een voldaan gevoel dan ook de bovenhand. De ontlading in het publiek liegt er niet om, maar het is dan welletjes geweest. De afsluiter is er bijna teveel aan.

Met Behemoth en Batushka heeft Polen nog twee andere belangrijke duistere metalbands in zijn gelederen, maar MGLA bewees (nogmaals) dat ook zij niet weg te denken zijn. Misschien moet het duo wel eindelijk eens aan een nieuwe plaat beginnen. En als we nog even mogen, hebben we voor Throne Fest zelf ook nog een suggestie: misschien zou een clubnight met Nederlandse black metal ook wat zijn. Het krioelt bij onze noorderburen immers van black metaltalent.

Throne Fest vindt plaats op 8 en 9 juni in Kubox in Kuurne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 2 =