Gent Jazz bevestigt ook Joan Baez en Cowboy Junkies

Folkicoon Joan Baez en de Canadese alternatieve country/blues/folk/rockband Cowboy Junkies komen op donderdag 4 juli naar Gent Jazz festival.

Joan Baez boeit haar trouwe publiek al 60 jaar lang -ze debuteerde live in 1958- met een mengeling van folk, rock, pop, country en gospel. Hoewel ze zelf een begenadigd songschrijver (‘Sweet Sir Galahad’ en ‘Diamond & Rust’) en arrangeur (‘The Lily Of The West’, ‘Willie Moore’) is, werd ze vooral bekend door de unieke interpretatie van andermans werk. Zo werden haar versies van ‘There But for Fortune’ (Phil Ochs) en ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ (The Band) commerciële hits en associëren fans haar met nummers als ‘Farewell, Angelina’, ‘Love Is Just a Four-Letter Word’, ‘Joe Hill’ en ‘We Shall Overcome’.

Geen enkel heilig huisje wordt bij het coveren gespaard. Songs van The Beatles, Jackson Browne, Leonard Cohen, Bob Dylan, Woody Guthrie, The Rolling Stones, Pete Seeger, Paul Simon, Tom Waits, Elvis Costello en Stevie Wonder worden door Baez op unieke wijze vertolkt. Ook jongere songschrijvers (Ryan Adams, Josh Ritter, Steve Earle en Natalie Merchant) vallen bij haar in de smaak.

Twee jaar geleden kreeg ze een plaats in de Rock & Roll Hall of Fame en zopas verscheen ook haar laatste album ‘Whistle Down The Wind’ met Joe Henry als producer.

De Britse krant The Guardian noemde het “een gracieus afscheid” en een zowaar nog enthousiaster Pitchfork sprak van “een even dwingend als intiem album dat op geen enkel moment klinkt alsof ze werkelijk van plan is om er de brui aan te geven”.

Soms begint een revolutie vanuit iets zachts. In 1988 bewees Cowboy Junkies dat er behoefte was aan een rustig en reflectief geluid. Het album ‘The Trinity Session’ fungeerde in 1988 als een zachte stem die zich met kracht door het lawaai wist te drukken. Dit bleek onweerstaanbaar. De klassieker combineerde folk, blues en rock op een ongekende manier en verkocht miljoenen. Los Angeles Times benoemde het album tot één van de beste tien albums van dat jaar.

Vorig jaar vierde het viertal de dertigste verjaardag van zijn invloedrijke doorbraakalbum ‘The Trinity Session’, maar 2018 was tegelijk het jaar waarin ze hun verrukkelijk melancholische mix van alt-country en roots naar nieuwe hoogten tilden met het album ‘All That Reckoning’.

Het album schudt de luisteraar opnieuw zachtjes wakker. Of het nu gaat over de fragiele toestand van de wereld of persoonlijke relaties, de nieuwe verzameling van nummers moedigt de luisteraar aan om op te letten.

Gent Jazz loopt van 28 juni t.e.m. 9 juli 2019 op de feeërieke Bijlokesite in Gent met o.a. Diana Krall, Gregory Porter en John Zorn. Alle info: www.gentjazz.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =