Eindejaarslijstje 2017 van Maarten Langhendries

Is het omdat de wereld tikkertje speelt op de rand van de afgrond? Geen idee, maar 2017 was toch het jaar waarin wij de gitaar herontdekten, in al zijn vormen. En naast de gitaar ook eindelijk de ogen openden voor een heleboel andere dingen. Niet dat het een moer helpt, maar een treurspel heeft ook een soundtrack nodig.

  1. Amenra:: Mass VI      Wegens dag na dag, maand na maand kapot gedraaid. Als wij dit jaar een soundtrack bij ons leven hadden, dan was het wel Amenra. Treurspel, wij zeiden het al.
  2. Father John Misty :: Pure Comedy      Onze in steen gebijtelde nummer één, totdat bovenstaande Belgen ons met hun mis aan flarden scheurden. Een zeldzame plaat die oprecht grappig is, bulkend van de gevatte lyrics die pijnlijk de vinger op de wonde van de condition humaine leggen. Joshua Tillman is nog steeds een olifant in een porseleinkast die veel mensen de gordijnen injaagt, maar dat maakt het misschien alleen maar des te amusanter. In sommige gevallen wordt pretentie echt wel onderschat.
  3. Slowdive :: Slowdive      Het is straf dat deze plaat er gekomen is. Het is nog straffer dat het een overdonderend meesterwerk is dat zowel oren als hart zo diep raakt. Of: hoe een beetje veertigers na 22 jaar nog altijd het grootste deel van de concurrentie, jong en oud, ver achter zich laat.
  4. The National :: Sleep Well Beast      Misschien wel de meest rechttoe rechtaan, emotioneel meeslepende plaat van het jaar. Een bewijs dat The National zelfs na talrijke prachtplaten en na de grote doorbraak nog steeds zichzelf blijft. En als een album als Sleep Well Beast hier pas op vier terechtkomt, weet je dat we aan 2017 een paar klassiekers hebben overgehouden.
  5. The Flaming Lips :: Oczy Mlody      Soms lijkt het wel alsof Wayne Coyne en de zijnen met de jaren alleen maar raarder worden. Of wanneer hebt u voor het laatst een van uw creaties een willekeurige Poolse naam opgekleefd? Of op een plastic eenhoorn gezeten? Doet er niet toe, als het intrigerende topalbums als deze Oczy Mlody oplevert, blijven wij met plezier meegaan in alle vreemde kronkels van de Lips.
  6. (Sandy) Alex G :: Rocket      De jonge doorbraak die wij dit jaar het meest grijsgedraaid hebben. Wars van pretentie. Wars van grootspraak. Enkel kleine verhalen van het grote leven. Iemand die het feit dat wij Elliott Smith nooit bij leven hebben kunnen ontdekken, toch een klein beetje compenseert.
  7. Wyatt E. :: Exile To Beyn Neharot      De Belgische underground leeft! Er kwam veel schoon talent van eigen bodem piepen dit jaar, maar de band van wie wij het meest onder de indruk waren, is toch wel dit Luikse trio dat op hun tweede plaat een geheel eigen wereld wist te scheppen. Exile To Beyn Neharot is een trip met grote T, waarin een bewust geromantiseerd beeld van schimmige zandstormen en loden exotische deliriums je voor de ogen opdoemen.
  8. Cloud Nothings:: Life Without Sound      Omdat elke generatie zijn Sebadoh en zijn Pavement nodig heeft. En omdat wij nog elke dag meebrullen met “Modern Act” en “Things Are Right With You”, nog altijd de ogen opensperren als die laatste bocht van “Enter Entirely” eraan komt en nog altijd naar de repeat-knop grijpen als de laatste noten van “Realize My Fate” gepasseerd zijn.
  9. Julien Baker :: Turn Out The Lights      Zoals de live-uitvoering van “Good News” al duidelijk maakte, is de zachte intrede van de piano in de muziek van Julien Baker een schot in de roos. Voor tekstuele of melodieuze revoluties moet je elders zijn, maar dat staat beklijving en ontroering niet in de weg. Om zachtjes in te verdwijnen.
  10. Briano Eno & Kevin Shields :: Only Once Away My Son      Oké, technisch gezien één song. Maar fuck it: wel een song die bijna even lang is als een EP en op tien minuten meer te zeggen en te bieden heeft dan sommige hypes gedurende hun volledige carrière.

Maakte het jaar nog ietwat dragelijker:
11. Yadayn :: Adem
12. Ben Frost :: The Centre Cannot Hold
13. Godspeed You! Black Emperor :: Luciferian Towers
14. Courtney Barnett and Kurt Vile :: Lotta Sea Lice
15. Kolektiv :: Kolektiv

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + een =