Festivalweelde met BRAND! & STORM!

Terwijl heel wat muziekliefhebbers volgend weekend naar de extravaganza van Le Guess Who? in Utrecht trekken, zijn in eigen regio ook aan paar erg boeiende festivals in de laatste rechte lijn naar een nieuwe editie. Laat Brussel, Antwerpen, Gent en Houffalize maar eens opzij liggen. Sonic City belooft alweer een succes te worden, maar volgend weekend is het ook te doen in Mechelen en Oostende. Aan u de keuze.

BRAND! (Mechelen)

Wanneer: 9-11 november.

Waar: Kc Nona, Cultuurcentrum Mechelen en de Sint-Rombautskathedraal (een kleine steenworp van elkaar).

Wat: Een jazzfestival, maar dan in de brede zin van het woord, met oog voor goed volk uit binnen- en buitenland en een zwak voor artiesten die graag buiten de lijntjes kleuren.

Troef: Een rode draad. De editie van 2015 kreeg zo een centrale gast – Joachim Badenhorst – die mee het gezicht van het programma bepaalde en zelf z’n stempel kon drukken. Een jaar later lag de focus niet op een artiest, maar een land. BRAND!NL haalde het beste uit de Nederlandse jazz, improvisatie en aanverwanten in huis en legde de lat alweer erg hoog. Voor de editie van 2017 wordt teruggegrepen naar het originele concept, met eufoniumspeler Niels Van Heertum als centrale gast.

Wie: Van Heertum opent zelf het festival met een soloconcert in de Sint-Rombautskathedraal. Wie hem al bezig zag of hoorde, solo of bij anderen, weet dat er een wondere klankenwereld opengaat. Dezelfde avond stelt hij het debuutalbum voor van zijn band Veder, met daarin goed volk als Ruben Machtelinckx, Joachim Badenhorst en Eivind Lønning.

De volgende dagen komt Van Heertum nog een paar keer terug in grotere ensembles Ifa y Xango feat. Eric Thielemans en Vvolk, twee bezettingen die de voorbije jaren een frisse wind lieten waaien door het Belgische jazz- en improvisatielandschap. Daarnaast treedt er met Steiger en Octurn respectievelijk jong volk en een vaste waarde aan, terwijl het buitenland vooral wordt vertegenwoordigd door knapen uit het Hoge Noorden: de Finse trompettist Verneri Pohjola brengt een ode aan zijn vader Pekka, een legendarische bassist in eigen land; het Zweedse-Noorse knalorkest Angles van Martin Küchen, treedt diezelfde dag aan in zevenkoppige bezetting, terwijl de slotdag op gang gebracht wordt door het gerenommeerde Christian Wallumrød Ensemble, dat de grenzen tussen klassiek, minimalisme, improvisatie en klankenonderzoek laat vervagen. En dan is er nog het Ragini Trio, dat de hand uitsteekt naar twee gasten: pianist Bojan Z en de Indische zangeres Sawani Mudgal.

Supertip: We hebben een knoert van een zwak voor Angles, dat steevast tekent voor concerten die recht naar het hart gaan met stuwende ritmes en pakkende thema’s, maar raden u vooral ook aan om uzelf te overtuigen van de jonge Belgische weelde die hier bij elkaar komt.

Bonus: de RAND!-programmatie, met op 6/11 een lezing over 100 jaar jazz en op 7/11 de première van Juul’s Ears, de documentaire over Juul Anthonissen, waar we al even op zitten te wachten.

Meer info: HIER.

STORM! (Oostende)

Wanneer: 10-12 november.

Waar: De Grote Post.

Wat: Het grote zusterfestival van BRAND!, dat zich ook profileert als hedendaags jazzfestival. Van de elf concerten, worden er vijf gedeeld met het festival in Mechelen, al zijn de headliners hier grotere namen.

Troef: diversiteit en de focus op vandaag. Ook in Oostende wordt resoluut de kaart van de moderne jazz getrokken, zowel met Belgische als buitenlandse artiesten en een paar kleppers die normaal nog een paar decennia moeten mee kunnen.

Wie: Steiger, Veder, Verneri Pohjola, Octurn en Ragini Trio feat. Bojan Z & Sawani Mudgal worden gedeeld met Mechelen. De grootste brok dynamiet zit vermoedelijk al verstopt in de eerste festivaldag. Dan treedt eerst het Westvlaamse paradepaardje SCHNTZL aan. Het duo heeft zich in geen tijd opgewerkt van een belofte naar een gerespecteerde nieuwkomer binnen de Belgische jazz, die pas nog de nationale kleuren ging verdedigen in Amsterdam. Daarna is het de beurt aan een van de opvallendste figuren van de Europese jazz: saxofonist Shabaka Hutchings, die nu de hort op is met The Ancestors, een bende waarmee hij in Zuid-Afrika het bejubelde Wisdom Of Elders opnam. Daarna is het nog eens de beurt aan Christian Scott, de trompettist met de excentrieke modellen die het voorbije jaar tekende voor The Centennial Trilogy en mag gelden als een van de mest relevante commentatoren van de moderne jazz.

Op dag twee vallen er bovenop de reeds vermelde nog een paar opvallende namen te rapen. De Noorse pianist/componist Jon Balke is in deze contreien niet zo heel vermaard, maar tekende wel voor een reeks goed onthaalde albums bij ECM. Een paar jaar geleden werd het zaadje geplant voor Siwan, een project dat voorgesteld wordt als een ontmoeting van Oost en West, jazz en klassiek, met geluiden uit verschillende werelddelen. Iets dat de oren zal doen spitsen. En dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de samenwerking van Flat Earth Society en oud-lid David Bovée (Think Of One). Zij komen Boggamasta voorstellen, een project dat ongetwijfeld zal uitblinken in ouderwetse gekte en modern gefoefel op de grens tussen gesjeesd groove en doorgeslagen carnaval.

Op de slotdag wordt tenslotte plaats gemaakt voor trompettist Ambrose Akinmusire, die al enkele jaren geldt als een van de grote talenten op zijn instrument en goed op weg is om zijn eigen hoekje af te bakenen in het jazzlandschap. Zijn recente live-dubbelaar, opgenomen in de legendarische Village Vanguard, is de voorlopige bekroning van zijn parcours.

Supertip: Shabaka is al het gedoe rond zijn persoon meer dan waard. En FES stelt nooit teleur.

Meer info HIER.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 + 5 =