Ers & Dugomier :: Kinderen in het Verzet: 1. Eerste acties

Hoe het als kind was tijdens de Tweede Wereldoorlog? Benoît Ers en Vincent Dugomier gaan in op die vraag in Kinderen in het Verzet. Na enkele jaren afwezigheid is het een aangename hernieuwde kennismaking in het Nederlands.

Over de wereldoorlogen werden al vele verhalen verteld. Ook in de strip is de oorlogsachtergrond een favoriete situatie. De nieuwe reeks Kinderen in het Verzet vertrekt echter vanuit het standpunt van kinderen. François en Eusèbe zijn twee jongens die de overgang naar de Tweede Wereldoorlog meemaken vanuit hun kleine Franse dorpje. Met de heldere blik van een kind vertellen ze hun verhaal en tonen ze op een frappante manier hoe de blik van mensen al snel vertroebeld kan raken door geruchten en de angst voor het onbekende. Voor François en Eusèbe is het echter duidelijk. Zij willen het verzet helpen in hun strijd tegen de Duitse vijand. De beslissing van generaal Pétain om Duitsland als bondgenoot te zien, beschouwen zij dan ook als het hoogste verraad.

De combinatie van een kinderavonturenstrip met een zware thematiek als oorlog, werkt in dit album. Scenarist Vincent Dugomier maakte eerder al een ommeslag naar verhalen voor volwassenen, maar blijft in zijn strips naar een evenwicht zoeken. Strips voor de jeugd die ook een volwassen publiek kunnen aanspreken. Benoît Ers is een van zijn vaste kompanen. Zijn cartooneske stijl lijkt zo weggelopen uit een klassieke strip voor kinderen. Het is dan ook een verrassing dat Kinderen in het Verzet wat dieper durft te snijden dan wat het album op het eerste zicht lijkt te beogen.

Het duo Ers en Dugomier werkten voor het eerst samen aan Muriel en Schroefje. Die reeks verscheen in de jaren negentig en nadien startte het duo De Duivels van Alexia, waar ze voor het eerst ook een meer volwassen publiek trachtten te bereiken met een mix van donkere fantasie en toegankelijke humor. Ook die reeks bleef net onder de radar van het grote succes. Toch kweekte het duo een harde kern van overtuigde fans. Net die fans lieten zich ook bij de aankondiging van Kinderen in het Verzet luid horen. Opnieuw creëert hun lieflijk ogende stijl een verkeerde indruk bij een eerste blik op het album. Kinderen in het Verzet is een van de meer genuanceerde verhalen over de oorlog, vanuit een weinig evident standpunt. Anderzijds lijdt ook deze reeks aan het probleem waaraan het merendeel van de strips lijden die een verhaal over één van de wereldoorlogen willen vertellen. Er is altijd die spanning tussen het eerbiedigen van de historische waarheid en romantiseren van een periode met een scheut misplaatste heroïek. Toch belandt Kinderen in het Verzet voor dit eerste deel net langs de goede kant en blijft de heroïek binnen de perken.

Dit eerste album verscheen al in 2015 in het Frans. Daar werd begin 2017 al een derde deel aan de reeks toegevoegd. Nu pas start Le Lombard de vertaling naar het Nederlands. De reacties in Frankrijk gaan in stijgende lijn, wat wellicht verklaart waarom de uitgeverij nu toch overgaat tot een vertaling, iets wat Ers en Dugomiers vorige gezamenlijke project Hell School nooit gelukt is. Met Kinderen in het Verzet tekenen beide heren voor een verdienstelijk nieuw project. Wij zijn in elk geval benieuwd om ook die volgende delen te lezen. Zo kunnen we nagaan of ze daar in Frankrijk gelijk hebben met hun stijgende waardering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vier =