Brussel is een Plaizier :: Bozar Brussel

Het atomium in opbouw ? De kunstberg toen hij nog vol stond met sympathieke huizen ? De Adolph Maxlaan in de jaren vijftig ? Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in het beeldenfonds van een kleine maar sympathieke uitgeverij uit het Brusselse. De uitgeverij in kwestie – uitgeverij Plaizier – bestaat dit jaar exact veertig jaar. Ze deden een voorstel rond hun fonds aan het grote Bozar. Het grote Bozar hapte toe. Het resultaat is een uniek tijdsbeeld van Brussel.

Uitgeverij Plaizier werd in 1977 opgericht en bouwde door de jaren heen, met de uitgave van postkaarten, prenten en boeken een indrukwekkend fonds op. Het echte familiebedrijf had ook haar eigen boekenwinkel vlak bij de Grote Markt. Wijnand en Mieke Plaizier werden een begrip in Brussel en omstreken. Neveneffect van deze focus op Brussel was meteen ook een hele gegevensbank aan authentieke beelden over Brussel vroeger en wat er nu nog van overschiet. Zet een selectie bijeen in de gangen van Bozar, en het resultaat is een uniek tijdsdocument.

Een oneindige reeks fotografen heeft in de loop der jaren materiaal aangeleverd voor de postkaarten en boeken van de uitgeverij. Het logische resultaat van al dat werk is nu eens artistiek en esthetisch, dan weer cultureel of historisch. Bij de inleidende reeks foto’s valt al meteen op hoeveel er verdwenen is in Brussel door de jaren heen. De dagdagelijkse ankerpunten voor de pendelaars zoals het Noordstation en het Zuidstation ondergingen een totale transformatie. De grote lanen zagen winkels komen en gaan. De mensen op de beelden eveneens.

Toch kan niemand ontkennen dat deze beelden samen het collectieve geheugen van Brussel vormen. De fotograaf van dienst keek op een bepaalde manier naar Brussel, de koper van de prentkaart – de toerist, de zakenman, de Brusselaar – waarschijnlijk anders. Ze vormen een indicatie van het geheugen maar ook van de visie op en het koesteren van Brussel door al deze personen.

De expo blinkt uit in relevantie. In het als een stadswandeling door zuiden, vijfhoek, noorden, bovenstad en benedenstad opgevatte eerste deel, worden plaatsen op verschillende tijdstippen getoond. Belangwekkende plaatsen trekken de aandacht door een groter formaat. In het tweede deel domineren affiches en kalenderbeelden doorheen 7 kamers en 7 thema‘s het parcours. Veel aandacht ook voor de Brusselaar, een uitstervend ras volgens specialisten. Niet echter volgens het uitgeverskoppel, dat de tentoonstelling afsluit met een eigen kabinet.

Brussel heeft het moeilijk na aanslagen en schandalen, maar de volksaard met zijn typisch gezwans en zijn humor blijft overeind. Mede dankzij uitgeverij Plaizier.

Brussel is een Plaizierloopt nog tot 10 september 2017 in Bozar Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =